Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Замърсителите на плажове по Черноморието били листа на морски треви, констатира БАН

По повод разпространена информация в публичното пространство за замърсяване на плажове по Черноморието, Министерството на туризма съобщи, че според доклад на Българската академия на науките това са листа на морски треви. Проверката на академията е извършена по сигнал на министерството за уточняване на произхода на замърсяването.

Специалисти от БАН са взели проби от материя и са направили подробни изследвания на структурата и състава им. Извършено е наблюдение под микроскоп, както и анализ на клетъчното съдържание. В доклада от БАН категорично е записано, че това са остатъци от морски треви. Според оценките на специалистите е възможно остатъците да са престояли прекалено дълго във водата, което е довело до пълното им разлагане и след това да са изхвърлени на брега. От документа става ясно още, че подобни явления са често срещани по Южното Черноморие.

Министерството на туризма продължава да контролира стриктно както дейността на концесионерите и наемателите на морските плажове, така и поддържането на чистотата на ивиците, с цел гарантиране на спокойната и безопасна почивка на туристите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във