Банкеръ Weekly

Banker Energy

Замърсител или гарант за сигурност

За едни огромен замърсител, за други гарант на националната ни сигурност.  Това е комплексът "Марица изток". Трите централи, разположени там - ТЕЦ "АES Марица-изток 1", държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" и ТЕЦ "Contour Global Марица-изток 3", се захранват с лигнитни въглища от откритите мини "Марица-изток". Благодарение на тях България запази стабилността на енергетиката си след спирането на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2006 година. Но все по-усилено се говори, че след 2050 г. комплексът ще загуби своята водеща роля заради екологичните ограничения, налагани за въглищните ТЕЦ.

 

"Мини Марица-изток"  

Геоложките проучвания в Източномаришкия басейн започват през 1948 г. от специалисти на "Държавни мини" - Перник, които установяват, че запасите възлизат на повече от 2.9 млрд. т въглища. През 1951 г.  се създава държавното минно предприятие "Марица-изток" с център село Трояново. Година по-късно е направена и първата копка. За 2015 г. дружеството отчете добив на над 32 млн. т въглища.

 

ТЕЦ "AES Гълъбово"

Шестотинмегаватовата ТЕЦ "AES Гълъбово" е разположенa в близост до град Гълъбово в Южна България, произвежда електричество изцяло от местните лигнитни въглища. Централата осигурява около 5% от инсталираната енергийна мощност на страната, подпомага местната икономика и създава над 300 работни места. ТЕЦ "Ей и Ес Гълъбово" влиза в експлоатация през юни 2011 г., след като бе изградена отново изцяло на площадката на ТЕЦ "Марица изток 1".   

 

ТЕЦ "Марица-изток 2"

Държавната централа е най-голямата топлоелектрическа централа в България с мощност 1630 мегавата. Тя се намира на 280 километра от София и на 60 километра от Стара Загора. Изградена е върху площ от 512 хка в непосредствена близост до с. Радецки, а на изток от нея се намира язовир "Овчарица".

 

ТЕЦ "Contour Global Марица-изток 3"

Централата е с мощност 908 мегавата и бе основно рехабилитирана в периода 2004-2009 г. и вече отговаря на всички европейски стандарти. В момента тя е собственост на американската Contour Global (73%), а останалите (27%) държи държавната НЕК. Подобно на останалите централи в комплекса тя осигурява електричество, което се консумира в страната или се изнася за Гърция, Турция, Македония и Сърбия. Захранва се от лигнитните въглища от мините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във