Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Замърсяването на въздуха в София скочи осем пъти над нормата

През изминалата нощ измервателните станции за замърсяване на въздуха в София отново показаха опасно запрашаване в много райони на столицата.

Най-сериозно е положението с опасните за здравето фини прахови частици в близост до "Красно село", където допустимото запрашаване (50 mg/m2) е било превишено над 8 пъти (450 mg/m2) в продължение на 13 поредни часа - от 21 ч. вечерта на 1 февруари (сряда) до 9 сутринта в четвъртък (2 февруари). Продължително време идентична е била ситуацията и в "Младост". До осем пъти над допустимата норма са стигнали в някои часове на нощта фините прахови частици във въздуха и в "Дружба", "Надежда", "Павлово". Тази сутрин – в часовете между 9 и 11 ч., праховите нива са се задържали опасно високи в "Павлово".

В полунощ допустимите пределни стойности на друг токсичен замърсител на въздуха – азотен диоксит (200 mg/m2), също са били превишени в районите на "Младост" и "Павлово". Здравните ефекти от това замърсяване са възпаления на белия дроб и понижена устойчивост на респираторни инфекции (грип). Продължително въздействие на концентрации над допустимите може да причинят структурни промени в белия дроб. Източници на азотен диоксид са горивни процеси при високи температури.

Причините за опасния смог са масовото използване на твърдо гориво в битовия и обществения сектор, както и емисиите от автомобилите, съчетано с мъгла и безветрие. Фините прахови частици са сериозен проблем за здравето на хората, особено за децата, възрастните и хора с други заболявания, за които в подобни дни се препоръчва да не излизат от вкъщи, освен ако не е наложително.

Редица европейски столици в такива случаи налагат бързи мерки и рестрикции в такива критично мръсни дни, като ограничаване движението на автомобили,  свободен режим за ползване на градския транспорт и др. София засега остава само с добри намерения.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във