Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Замърсяването на въздуха в "Красна поляна" е 32 пъти над нормата

Жители на столичния квартал "Красна поляна" настояват общината спешно да вземе мерки срещу "токсичния въздух", който дишат. Основен проблем според тях е гетото "Виетнамски жилища", където хората се отопляват с горене на гуми, дрехи и всякакви боклуци, намерени в кофите. Жителите на столичния квартал са категорични, че общинския съвет трябва да премахне това гето изцяло.

Представители на групата протестиращи от "Красна поляна" са на мнение, че мерките, които е набелязала Столичната община за борба с мръсния въздух, не са достатъчни. И това, че в квартала е поставена мобилна станция за измерване чистотата на въздуха, не ги успкооява по никакъв начин. 

"Това е тотален геноцид и е крайно време да бъдем чути”, категорични са жителите на квартала. По техни думи в "Красна поляна" се диша "чиста отрова". И за да покажат правотата си, поканиха управляващите да подишат от техния въздух.

Протестиращите поискаха среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова и екоминистъра Нено Димов, за да направят своите предложения за справяне с проблема. "Протестите няма да спрят докато не получим изконното си право да дишаме", категорични са гражданите.

Според жителите в "Красна поляна" замърсяването на въздуха с фини прахови частици е 32 пъти над нормата.

В отговор председателката на екокомисията в Столичния общински съвет Лорета Радева обяви, че Столичната община се ангажирала през 2018 г. да изгради собствена мониторингова система за чистотата на въздуха.

По нейни думи недоволните граждани са добре дошли на всяко заседание на екокомисията в СОС, за да изложат предложенията си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във