Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Замърсяването на въздуха струва 5 млрд. долара годишно

В Световния ден за опазване на околната среда и водите Балканският институт за устойчиво развитие организира конференция, посветена на кръговата икономика и устойчивото развитие на Балканите. По време на събитието беше представена и първата Бяла книга с примери за добри практики в сътрудничеството с бизнеса и общините.

"Кръговата икономика е модел на поведение на производство и потребления, които ограничават до минимум отпадъците и вредното въздействие върху околната среда. В света на високите технологии и модерните индустрии глобалните цели за екологично, социално и икономическо развитие са предизвикателство пред съвременните хора," отбелязаха от института. По време на конференцията бе представена и статистика, според която 92% от хората по света дишат замърсен въздух като всяка година около 7 млн. души по света умират преждевременно от това. Замърсяването на въздуха струва 5 млрд. долара годишно, разкриват още представените данни, цитирани от БНР.

Цветелина Цветанова от Балканския институт за устойчиво развитие подчерта, че ресурсите, които ни дава нашата планета Земя са изчерпани и според специалистите са ни необходими още две планети до нас, за да може, ако продължим да живеем по същия начин, да живеем и да оставим на бъдещите поколения достатъчно ресурс.

"Един от най-активните актьори в сферата на устойчивото развитие е българският бизнес. Страшно много дейности имаме. Съзнанието на бизнеса към устойчиви и конкретни дейности е много силно. Мисля, че можем да се гордеем с тях," допълни Цветанова.

На днешния форум ще бъдат подписани няколко меморандума с 5 общини от Северна Македония и с университет от Франция. "С университетите искаме да работим в сферата на образованието, искаме да създадем нови платформи и да можем да обучим нашите деца, за да знаят как да опазят и те бъдещето," поясни Цветелина Цветанова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във