Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Замърсяването на Варненското езеро е преустановено

Замърсяването на Варненското езеро с отпадъчните води на район "Аспарухово“ е спряно. Тръбопроводът във Варненското езеро е положен на 25-30 метра западно от мястото, където трябва да бъде изкопана траншеята. Вече е възстановена експлоатационната дейност на съоръжението и отпадните води се изтласкват до пречиствателната станция "Варна“, съобщиха от общината, която е собственик на това съоръжение. 

Предстоят довършителни работи. След приключване на удълбочаването на фарватера от и за сметка на ДП "Пристанищна инфраструктура", започва прокопаване на траншеята, която следва да осигури проектната дълбочина на тръбопровода под морското равнище, след което той ще бъде положен в самата траншея. Тя ще е на няколко метра под морското равнище, за да се избегнеопасността тръбата да бъде разкъсана от преминаващ плавателен съд.

В края на април стана ясно, че водата във Варненския залив е силно замърсена заради спукана тръба с фекални води. Районната и Окръжната прокуратура в морския град започнаха проверка, за да установят виновните лица.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството предостави 1 083 333 лв. на община Варна за ремонта на авариралия тръбопровод за отпадъчни води през Варненското езеро. Срокът за изпълнение на обекта е до 30 ноември.

Съоръжението бе изградено от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и въведено в експлоатация през 2011 г. Предназначението му е да прехвърля отпадъчните води от кварталите „Аспарухово“ и „Галата“ през Варненското езеро в канализационната система и ПСОВ-Варна.

 

Варненското езеро 

лиманно формирование при устието на Река Провадийска, е най-голямото и най-дълбокото езеро по българското черноморско крайбрежие. То е разделено от морето от непрекъснато увеличаваща се пясъчна ивица, широка около 2 километра. Разположено е западно от Варна. 

Нивото на водата в езерото се определя главно от промяната на морското равнище и отчасти от вливането на реките Провадийска и Девня.

Езерото е свързано с Варненския залив и Белославското езеро чрез изкуствено прокопани канали. 

Варненското езеро има голямо транспортно значение - използва се като плавателен канал до пристанище "Варна-Запад“. В най-източната му част се извисява едно от най-големите транспортни съоръжения в българия  - Аспаруховият мост, по който преминава 2.7-километров участък от Републикански път I-9. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във