Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заместник-министър Владимир Върбанов ще преговаря за фериботния пункт Русе - Гюргево

Гражданите на Русе очакват новата фериботна връзка с Гюргево, която да облечки движението в града.

Правителството упълномощи заместник-министъра на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов да проведе преговори и да подпише споразумение за откриването на българо-румънската граница на Граничен контролно-пропускателен пункт "Русе - Гюргево - ферибот". Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Споразумението ще бъде подписано между България и Румъния. 

Граничният пункт ще обслужва пътниците и моторните превозни средства, превозвани с кораби между градовете Русе и Гюргево.

С откриването на граничния контролно-пропусквателен пункт ще се създадат условия за възобновяване дейността на фериботната линия Русе - Гюргево. А това пък ще спомогне за преодоляване на затрудненията на трансграничните превози на пътници и товари между България и Румъния и значително ще облекчи трафика на българо-румънската граница. Основната тежест днес се поема от "Дунав мост" при Русе-Гюргево. Част от товаропотока се насочва и към Денав мост-2 при Видин-Калафат. От миналата година работи и фериботът между Силистра и Кълъраш.

Възобновяването дейността на фериботната линия между Русе и Гюргево беше договорено на 28 януари тази година в Русе по време на среща между вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и вицепремиера и министър на транспорта и инфраструктурата на Румъния Сорин Гриндяну.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във