Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ИЗКАРАЛ ЕДИНАДЕСЕТ МЕСЕЦА НА ВОЛАНА

Заместник-министърът на транспорта Любомил Любомилов Иванов предсрочно депозира оставката си на 16 юли на изпълняващия длъжността премиер Иван Костов. В министерството смятат, че причината е в проверката на Сметната палата, установила груби нарушения в дейността на заместник-министъра. Тя се извършва в съответствие със заповед, подписана на 31 май 2001 г. от председателя на палатата Георги Николов и ще продължи до края на юли.
На този етап ревизорите констатирали, че Любомил Иванов е ползвал неправомерно служебен автомобил след работно време, в почивни и празнични дни, за лични нужди. Документи показвали, че с ведомствения лек автомобил Опел Вектра Иванов е изминал за единадесетте месеца от назначаването му за заместник-министър в началото на август 2000 г. до края на юни тази година точно 50 031 км (по 230 км на работен ден - бел. авт.). Само за сравнение - през същия период друг подгласник на Славински, отговарящият за авиацията Апик Гарабедян, е навъртял със служебна кола четири пъти по-малко километри - 12 757. Колежката им по финансовите въпроси Катя Георгиева също има по-кратък пробег от 14 210 километра.
Най-много Любомил Иванов е ползвал колата си през месеците май и юни тази година - съответно 6447 км и 5692 километра. Други документи обаче сочат, че от 17 май до 17 юни Иванов е бил в отпуск, за да участва в предизборната кампания като кандидат- депутат от ОДС в Разградски избирателен район, макар и на неизбираемото 7-о място.
В края на работния ден във вторник, 17 юли, Любомил Иванов лично внесъл в касата на транспортното министерство 700 лв., които според неговите изчисления е похарчил за гориво през времето на едномесечния си отпуск.
За същите месеци - май и юни, Апик Гарабедян е навъртял общо 1913 километра със служебен автомобил. Всъщност той е единственият заместник на Славински, който отива до работното си място и се връща от него с личния си Фолксваген Пасат.
Още по-интересни данни ревизорите открили във фактурите за изхарченото гориво. Оказва се, че за посочените 50 хил. км чисто новата и икономична кола е изгълтала 5855 л от най-скъпия безоловен бензин - Ви пауър рейсър, или по 11.7 л на 100 км пробег. Хората на Георги Николов са констатирали, че над половината от 50-те хиляди километра от Любомил Иванов и негови близки роднини са по маршрута София - Пловдив - Разград. Заместник-министърът работи в София, живее в Пловдив, а родът (и част от политическите му ятаци) са в Разград.
Най-странното в случая е, че Любомил Иванов не би трябвало въобще да ползва персонален служебен автомобил, и то още от самото си назначаване. С решение на Министерския съвет от 17 февруари 2000 г. за намаляване на разходите в административната сфера бяха отнети персоналните автомобили на всички заместник-министри. Със заповед от 18 април 2000 г. Славински утвърждава инструкция за служебния транспорт на министерството, според която той се ползва само в работно време. Изключения се допускат единствено за членовете на политическия кабинет на ведомството, и то след направена писмена заявка и писмено разрешение. Но според наличната документация в транспортното министерство такива разрешения Любомил Иванов нито е искал, нито пък получавал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във