Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТРИТЕ СЕ МНОЖАТ

Новите пътници продължават да попълват местата във втория ешелон на изпълнителната власт и през тази седмица. Министър-председателят Симеон Сакскобургготски назначи 12 заместник-министри, които поеха функциите си още в четвъртък, 23 август, след редовното заседание на кабинета.
Изцяло окомплектован е вече

екипът на министъра на транспорта и съобщенията

Пламен Петров. Той ще може да разчита на четирима помощници. В транспортното ведомство влиза най-младият заместник-министър - двадесет и седем годишният Николай Николов, който има бакалавърска степен по икономика и бизнесадминистрация от Американския университет в Благоевград. На парламентарните избори на 17 юни той бе избран за депутат от 39-то НС от Пазарджик с листата на Националното движение Симеон Втори, а впоследствие оглави и парламентарната Комисия по транспорт и съобщения. Преди да поеме високия пост, Николов работи до края на 1998 г. като анализатор в Първа финансово-брокерска къща, а през 2000 г. става генерален мениджър на ИНТЕРНЕТ-компании в Антигуа и Барбуда, и Германия. От средата на миналата година е изпълнителен директор и член на съвета на директорите на Булвенчърс АД, в която е съдружник с министъра на икономиката Николай Василев и с принц Кирил Сакскобургготски, твърдят добре информирани. В транспортното ведомство Николов ще отговаря за пощите, БТК и секторната политика в телекомуникациите, но основният акцент в работата му ще падне върху информационните технологии.
Златолина Мукова, която до този момент бе заместник изпълнителен директор на Българския постприватизационен фонд, също влезе в екипа на транспортния министър. Мукова е завършила Техническия университет в София, а в момента следва Счетоводство и контрол в УНСС. Тя ще отговаря за финансите на отрасъла и евроинтеграцията в този сектор.
Пилотът в авиокомпания Хемус Ер и бивш директор на летище София Здравко Величков ще има възможност да покаже какво от наученото във висшия пилотаж може да приложи в административната област, поемайки поста на заместник-министър. Величков е с диплома от Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Сега получава възможност да покаже умения и в администрирането на въздухоплаването. Любомил Иванов, който бе заместник и при бившия министър Антони Славински, запазва поста си и при новия кабинет. Иванов ще продължи да отговаря за сухопътния транспорт.
Дипломат и фармацефт ще бъдат

подгласниците на военния министър

Тридесет и девет годишният Ради Найденов завършва Международни отношения в УНСС. Посещава курсове за млади дипломати от Централна и Източна Европа към Министерството на външните работи на Германия. Обучава се и по политика на сигурността и националната отбранителна стратегия в образователния център Джордж Маршал, пак в Германия. От 1999 г. Найденов е първи секретар на посолството ни в Берлин. Той ще поеме функциите на Велизар Шаламонов в областта на военната политика и планиране.
Изненада предизвиква назначаването на спрягания за заместник-министър на здравеопазването Георги Пасков. Незнайно как изпълнителният директор на Търговска лига - Национален аптечен център, стана заместник на Николай Свинаров. Роденият през 1963 г. във Варна Пасков е завършил медицинския университет в родния си град. Армията може и да има проблеми с техниката и мунициите, но с лекарствата очевидно вече не.

Съдия Миглена Тачева

председател на Варненския районен съд, е новият заместник-министър на правосъдието. Юридическото си образование тя придобива през 1984 г. в Софийския университет Св. Климент Охридски. Има специализации в Националния център за съдии в Рено, щата Невада, и в Националния център за щатски съдилища в Уилиамсбърг, САЩ. В понеделник (27 август) министър Станков ще разпредели ресорите в министерството сред тримата си заместници.

На социалния министър

Лидия Шулева ще помага досегашният изпълнителен директор на Северкооп-Гъмза холдинг АД Радослав Бозаджиев. На специалиста и преподавател по Международни икономически отношения в УНСС се пада тежкият ресор - заетост и безработица.
Представителят на коалиционния партньор в правителството ДПС

Нихат Кабил

пък ще асистира на Мехмет Дикме в Министерството на земеделието и горите. Нихат Кабил е специалист по растениевъдство. Знанията си в тази област добива във Висшия селскостопански институт в Пловдив. В момента Кабил е изпълнителен директор на Консерв-импорт, експорт ООД. В аграрното министерство той поема въпросите на структурната политика, поземлената собственост, приватизацията и преструктурирането.
Преподавателят по латински език и римска литература в Софийския университет Св. Климент Охридски

Атанас Герджиков

ще се труди рамо до рамо с просветния министър Владимир Атанасов, за да решава проблемите във висшето образование. Роденият през 1963 г. в Кърджали адаш по фамилия на председателя на парламента е завършил престижния Хумболдов университет в Берлин и има защитена докторска дисертация.
Учителят по български език и литература в Седмо средно общообразователно училище Свети седмочислиници Юлиан Наков ще замени класната стая с кабинета на заместник-министър на образованието. Наков е завършил през 1983 г. българска филология в Софийския университет Св. Климент Охридски. Преминал е и тригодишен квалификационен курс по програмата Развитие на критическото мислене към фондация Отворено общество.
С назначаването на

Иван Петков

за заместник-министър на външните работи вече е попълнен и екипът на дипломат номер едно Соломон Паси. Петков е завършил Международно право в Московския институт по международни отношения. От 1992 г. досега е посланик на България в Техеран. След като Меглена Кунева пое поста на главен преговарящ с Европейския съюз, останалите ресори във външно ще се разпределят между Петков и другите му двама колеги Петко Драганов и Красимира Иванова.
Така постепенно и без много бързане бяха попълнени повечето места във второто ниво на изпълнителната власт. Министрите вече нямат оправданието, че очакват да им бъдат назначени заместници, за да заработят ефективно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във