Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ НА БЛАГОЕВГРАД ПОЕМА КУЛАТА

Противно на нормалната логика кадровите промени в Агенция Митници започна не от върховете, а от по-низшите етажи на апетитното ведомство. С заповед на директора Асен Асенов от сряда ( 9 ноември) митница Кулата има нов началник. Това е досегашният заместник-кмет по стопанските въпроси на община Благоевград - Николай Шушков. Той ще замени на поста Йордан Кулев, командирован от Силистра на гръцката граница през есента на 2004 година.
Поне на пръв поглед с назначаването на Николай Шушков, който минава за близък на благоевградския кмет Лазар Причкапов, БСП направи сериозна крачка към овладяването на митниците. В годините преди 10 ноември 1989 г. Шушков е работил като първи секретар на Окръжния комитет на Комсомола в македонския град. Новият митнически началник на Кулата още веднъж е бил в кариерата си заместник-кмет на Благоевград в периода 1988-1989-а.
Шушков, който има завършено висше образование в Москва, постъпва в редиците на митниците в началото на 90-те години на миналия век. Повече от пет години е шеф на Районна митница Благоевград, но след идването на власт на СДС през 1997 г. е уволнен. Твърди се, че причина за налагането на това наказание са констатираните нарушения при учредяването на временен внос на голямо количество спирт.
Все пак през есента на 2001 г. Николай Шушков е възстановен на поста от Върховния административен съд, но впоследствие отново е уволнен от тогавашния директор на митниците Емил Димитров. В началото на тази година Шушков бе поканен за заместник-кмет от Лазар Причкапов.
Първата по-сериозна персонална промяна в митниците през мандата на кабинета Станишев обаче може и да се окаже бомба със закъснител за червените. Особено ако се потвърди неофициалната информация, че назначаването на Шушков е самоволно изпълнение на заместник- министъра на финансите Георги Кадиев и не е съгласувано с партийното ръководство. Както е известно, точно така се случи и с неодобрената от Министерския съвет номинация на Кадиев за шеф на Агенцията по приходите - Пламен Грозданов. В случая може би е чиста случайност, но както Георги Кадиев, така и шефът на митниците Асен Асенов и новоназначеният Николай Шушков са московски възпитаници.
Митничарското назначение на вече бившия заместник-кмет на Благоевград издиша и по още един параграф. Според информационната база данни ДАКСИ Николай Шушков се води управител на семейната фирма Сървистрак ЕООД . В това само по себе си не би имало нищо лошо, ако предметът на фирмата не бе ... митническо посредничество и спедиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във