Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАМЕСТНИЧКА НА РУМЕН ОВЧАРОВ АБДИКИРА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иванка Диловска подаде през седмицата оставка. Като причина бяха изтъкнати неразбирателства с ръководството на Националната електрическа компания (НЕК) - Диловска е председател на директорския й борд - във връзка с проект за изграждането на хидровъзел Яденица и рехабилитацията на каскадата Долна Арда. Тиражирана бе още версията, че заместник-министърът, чиито ресори са енергийната стратегия и енергийните пазари, не е съгласна и с обявения преди около месец модел за преструктуриране на електрическата компания до края на 2006 г. и затова не присъства на представянето му.
Самата Диловска отказа какъвто и да било коментар. Източник, близък до ръководството на НЕК обаче, съобщи за в. БАНКЕРЪ, че несъгласията на Диловска са принципни. Тя е настоявала при преструктурирането на електрическата компания да бъде изградена нова холдингова структура, но всяко от новите предприятия да запази самостоятелността си. Основната задача на холдинга, според заместник-министъра в оставка, трябвало да е осигуряване на финансиране за отделните предприятия, а не пряко вмешателство в ръководството им, но министър Овчаров е предпочел именно тази схема.
Другото разминаване между министъра на икономиката и енергетиката и неговата заместничка бил проектът за изграждане на АЕЦ Белене и държавногарантираният заем в размер на 300 млн. евро, който НЕК ще сключи за изграждането на втората атомна централа. Диловска била категорично против блокове V и VI на АЕЦКозлодуй да бъдат апортирани в капитала на новата ядрена компания, която ще е инвеститор и собственик и на централата в Белене. И то главно защото това е скрита форма на приватизация. Възраженията й срещу 300-милионния кредит пък били, че с този заем задлъжнялостта на НЕК към чуждестранни банки и финансови институции ще надхвърли 1.57 млрд. евро.
Заместник-министър Диловска не била съгласна и с икономическите разчети за рехабилитацията на каскада Долна Арда. Както в. БАНКЕРЪ вече писа, крайната сума - малко над 65 млн. евро - надхвърля към три пъти реалната стойност на проекта. Според количествено-стойностните сметки на НЕК за проекта Долна Арда, общата му стойност е 20 795 550 евро, но част от описаните дейности вече са изпълнени или в момента се реализират. На всичко отгоре около 30 на сто от тези 21 млн. евро на практика са за т.нар. консултантски услуги. А инак реалните разходи за оборудване, строително-монтажни и пускови дейности не надхвърлят 18 млн. щ. долара.
Горницата от тези 18 млн. щ. долара до 65 млн. евро трудно би могла да се преглътне. Особено пък от Иванка Диловска, която е един от най-добрите икономисти в българската енергетика. Огромния си опит тя е натрупала в Енергопроект. През периода 1996-1997 г. бе заместник-министър на Румен Овчаров, който отговаряше за енергетиката в кабинета на Жан Виденов. През мандата на Иван Костов Диловска беше съветник в парламентарната Комисия по енергетика, а при управлението на кабинета на Симеон Сакскобургготски беше директор на дирекция Проекти, структурна реформа и държавно участие в Министерството на енергетиката и енергийните ресурси и водеше сделката за приватизацията на електроразпределителните предприятия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във