Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заложили сме на силно развитие на жп превозите като екологична алтернатива

За последните 30 години има увеличение на вредните емисии с 52%, като основната причина за това е автомобилният транспорт. Това е казал заместник-министърът на транспорта и съобщенията Александър Пулев по време на Уебит форум в "София Тех Парк".

Затова страната ни е заложила върху силно развитие на жп превозите на товари и на хора като ясна алтернатива. Според заместник-министъра, в Плана за устойчивост и Програма „Транспортна свързаност“,  са включени редица ключови инфраструктурни проекти, които ще доведат до намаление на вредните емисии, които се отделят от транспорта.

В позицията на държавата ни, представена по време на Съвета на европейските транспортни министри, както и в срещите на регионално ниво, също се обсъжда реализацията на трансгранични транспортни проекти, които ще дадат възможност за свързаност между автобусен и жп превоз.  

В момента с европейско финансиране у нас се изпълняват железопътни проекти на стойност 3 млрд. лева. В последните 15 години се направиха  инвестиции в железопътната инфраструктура, като целта остава завършването на основните европейски коридори, преминаващи през страната. В тази връзка интермодалният транспорт трябва да получи своето заслужено място у нас, защото това ще гарантира по-добри условия и конкурентни цени на транспортната услуга, в полза на икономиката ни. А това е много важно в контекста на промените в световните транспортни коридори в условията на пандемия. С бързи мерки бихме могли да се включим в разработваните маршрути за превод на товари от Китай към Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във