Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАЛОЖЕНАТА АРОМА ПРЕСЕДНА НА КРЕДИТОРА СИ

Господин Луканов и господин Иванов не желаят да коментират нито състоянието на Арома, нито отношенията си с бившия акционер на Астера холдинг. За тях всички истории са приключени. Това е традиционният отговор, който дава по телефона на представителите на пресата анонимен глас от Арома, когато бъде потърсен за среща 50-процентният собственик на холдинг Астера Лукан Луканов или изпълнителният директор на същото дружество - Евгени Иванов.
Около 98% от акциите на известната софийска козметична фабрика са собственост именно на Астера холдинг и на практика двете дружества могат да бъдат определени като

сиамски близнаци

Известно е още, че между Астера холдинг и неговия основен кредитор - Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в момента текат преговори. Така че пресаташето на дружеството би следвало да даде някаква информация по случая на заинтересованите журналисти, освен ако на тази длъжност не е назначен призрак. Директорът на ЕБВР за България Жан-Марк Петершмит отказва да коментира резултатите от преговорите. Според запознати с делата на Арома, преди броени месеци срещу 2.3 млн. лв. шефовете на предприятието са продали на унгарската фирма Дзенапак производствената линия за изработка и бутилиране на спрейопаковки за дезодоранти. Страничният ефект от сделката бил - закриване на 80 работни места. Целта пък явно е била на 5 декември 2000 г. да се покрият плащанията към ЕБВР на стойност 1.5 млн. долара и още 1 млн. долара по краткосрочен дълг на предприятието към Централна кооперативна банка, чийто падеж е изтекъл на 31 декември 2000 година. Според осведомени, европейската финансова институция все още не е получила парите и е склонна да разсрочи вземането си. Дългът към ЦКБ пък е бил погасен още в средата на декември, съобщиха от институцията. И допълниха, че банката е отпуснала на предприятието нов заем от 1 млн. щ. долара, който трябва да бъде върнат до края на 2001 година.
По-любопитното е, че на пазарлъците между ЕБВР и акционера на Астера холдинг Луканов не е канен неговият съдружник Красимир Митев, който държи другите 50% от книжата на дружеството. Според последното писмо, подписано на 11 септември 2000 г. от Оливие Декамп, висш мениджър на ЕБВР, отговарящ за контрола върху кредита, отпуснат на Астера за покупката на Арома, Митев не е легитимен представител на Астера. Но е факт, че през 1996 г. той и Луканов са заложили пред ЕБВР акциите си от холдинга срещу кредит от 10 млн. щ. долара за покупката и реконструкцията на водещата българска козметична компания. Писмото на Декамп е поредният епизод от правната каша, в която се забърка европейската финансова институция у нас.

Историята

започва 27 юни 2000 г., когато на общо събрание на Астера книжата на Митев са обезсилени. Решението е взето с гласа на Луканов, а този на Митев изобщо не е зачетен от съдружника му, защото уж бил увредил интересите на дружеството и според Търговския закон нямал право на вот. Към датата на общото събрание обаче към Митев няма отправени съдебни искове от подобен характер. По-късно отнетите от Митев акции е издадено временно удостоверение на името на Арома като юридическо лице. Потърпевшият акционер обжалва действията на партньора си във Върховния касационен съд. Магистратите все още не са се произнесли по случая.
На 19 юли миналата година се провеждат две паралелни общи събрания на Астера холдинг - едното организирано от Луканов, другото от Митев. На всяко от тях скараните съдружници гласуват нов директорски борд, в който включват свои хора. Съдийката от фирмено отделение на Софийски градски съд Димана Йосифова вписва решенията на Луканов, но от нейните аргументи не личи, че отрича правата на Митев като акционер. Така се получава парадоксът, че едно и също дружество има трима акционери, всеки от които държи 50% от книжата му. Или казано като за първолаци, че три е равно на две. Митев обжалва веднага решението на съдийката пред Върховния апелативен съд. Но и по това дело все още няма резултат.

Два залога - една цел

Явно обаче цялата тази балканска битка въобще не притеснява чиновниците от ЕБВР. В писмо от 18 септември миналата година (седем дни след писмото на Декамп) директорът на банката за България Жан-Марк Петершмит уведомява Митев, че финансовата институция все още държи неговите акции, но е приела като залог и техните двойници, които Луканов е записал на името на Арома. Така на практика ЕБВР признава, че две различни лица - физическото Митев и юридическото Арома, притежават едно и също имущество. И то при положение, че за собствеността върху него все още се водят съдебни дела.
С аргумента, че по този начин са застрашени имуществените му права (разбирай половината от Арома) Красимир Митев иска от банката да му върне издадените на негово име невалидни акции. Така и не ги получава, а на 6 октомври Жан-Марк Петершмит му пише, че ЕБВР не може да коментира валидността на действия на трите страни - в случая на Астера холдинг и нейните акционери. Дали г-н Петершмит забравя, че Митев и Луканов са страна па заема, отпуснат от ЕБВР? Или пък неговите шефове в Лондон искат да са двойно застраховани, независимо от изхода на съдебния спор между двамата акционери на Астера? Дали обаче правните норми и добрата търговска практика позволяват това?

Facebook logo
Бъдете с нас и във