Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Зала „Универсиада“ се продава „на промоция“

Потъналата от години в дългове столична  зала "Универсиада", отново е предложена за  публична продан. Частният съдебен изпълнител Стоян Якимов ще приема офертите на желаещите да притежават атрактивния имот, разположен в един от най-скъпите квартали на столицата, от 7 октомври до 7 ноември. А резултатът от този търг ще стане известен  на 8 ноември.

Това е третият опит на Якимов да осребри активите на затъналото в дългове дружество "Универсиада" ЕАД. Цената при отварянето на първия търг беше 15.6 млн. лева. Никакъв интерес. За втория търг цената беше свалена на 14 млн. лева. Отново интересът беше нулев.

Днес

ЧСИ-офертата е още по-скромна -11 927 531.77 лева.

Какво ще се случи след месец и четири дни? Най-вероятно нищо полезно от гледна точка на държавния и обществен интерес. В смисъл такъв, че цената на зала "Универсиада" ще продължи да пада, докато не стигне до "правилното" ниво, приемливо за "правилните" хора. Защото това е поредното дружество, кредитирано от фалираната Корпоративна търговска банка, чиито активи днес се продават на безценица. След погрома на финансовата институция, от т. нар. доклад на "Аликс Партнърс" - за необслужваните кредити - стана ясно, че две дружества - "Велдер-БГ" и "Велдер Пропъртис", които са собственост на последния "сайбия" на зала „Универсиада“ - швейцарската фирма "Велдер билд", са натрупали близо 40 млн. дългове. Одиторите тогава  включиха дружества "Велдер" в черния списък, известен като "Канали за финансиране чрез фирми бушони".

През февруари 2017-а синдиците пуснаха пълен опис на задълженията към КТБ, според който „Велдер Пропъртис“ ЕАД  (100% собственост на  "Велдер БГ" ЕАД ) дължи 26 096 591 лева. А в „сметката“ на "Велдер-БГ" - собственост на регистрираната в Женева швейцарска компания "Съсекс инвест АГ" - беше записан дълг от 17 236 404.36 лева.

Тези две дружества отдавна са поели по пътя на несъстоятелността, но все още окончателно съдебно решение за това няма.

Ако съдим по документите в Търговския регистър,

през април тази година Софийският градски съд е възобновил производството по несъстоятелност на „Велдер Пропъртис“ (по искане от Корпоративна търговска банка), спряно през 2018 година. В дружество собственик - „Велдер БГ“ - също е  назначен синдик. Това е  Венцислава Стефанова, която на 3-ти юни т. г. е внесла списък на кредиторите, който съдът е одобрил.  В него са посочени задълженията на едноличното акционерно дружество към фалираната банка - общо 34 864 166.66 лева. Освен банката, в списъка на кредиторите е вписана и Националната агенция по приходите, която има да взема 11 571.32 лева.

Неслучайно цитираме всички тези числа! От тях става ясно, че дори третият търг за зала „Универсиада“ да бъде успешен, парите от продажбата трудно ще удовлетворят дори една трета от кредиторите на дружеството, собственик на емблематичната някога зала.

Тук е моментът да припомним, че тя е построена през 1961 г., а името й е свързано с това, че София бе домакин  на Световните студентски летни игри през същата година. Тя е със застроена площ от 4130 кв. м и се състои от три зали: основна - за провеждане на спортни състезания, конгреси и концерти (капацитет 2300 места), зала "Изток" - с капацитет от 500 човека, и зала "Юг" - специално оборудвана за провеждане на обучения и пресконференции. Има и десет кабинета, радиокабина, осветителна кабина, три коментаторски кабини и четири съблекални.

Историята  на  "раздържавяването"

също не е безинтересна. Тя  започна през 2003-а с активното участие на тогавашния спортен министър Васил Иванов-Лучано. Нещата се случиха по  вече пробвана схема: атрактивният държавен имот се апортира в съвместно акционерно дружество между държавата и частна фирма, после уставният капитал на АД-то се увеличава, а накрая частната фирма изкупува новите акции. Крайният резултат е, че държавата става миноритарен собственик, на когото никой не обръща никакво внимание. В нашия случай, зала "Универсиада" беше приватизирана срещу скромните 9.5 млн. лева. Едноличният собственик на капитала (на хартия) е "Универсиада" ЕАД. Негов собственик е друго ЕАД - "Велдер билд", а крайният "сайбия" е скрит зад споменатата преди малко швейцарска компания "Съсекс инвест АГ".

Логично изниква въпросът "Как, след като инвеститорският интерес към страната ни  расте ли расте (според хвалбите на управляващите), вече две години не се появи някой, който да прояви  интерес към залата? Или поне към терена, който се намира в една от най-скъпите и елитни столични локации?"

Очакването на "правилния" купувач продължава....

Facebook logo
Бъдете с нас и във