Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Закриването на фирма ще е по-бързо и лесно

Процесът по закриване на фирма да се улесни и да започва директно в Агенция по вписванията с подаване на заявление за прекратяване на дейността. Това предвиждат промени, които се предлагат в План за действие по схемата "Закриване на бизнес", качени за обществено обсъждане.

Сега търговецът е длъжен да уведоми НАП за намерението си преди да пристъпи към реалното закриване на бизнеса си. Едва след приключване на проверките от страна на приходната агенция, срокът за който е два месеца, може да се подаде заявление към Агенцията по вписванията.

Друга промяна предвижда, ако фирма поиска да се дерегистрира по Закона за ДДС, също да направи това директно в Агенция по вписванията с подаване на заявление за заличаване на фирма в Търговския регистър. Сега процедурата е усложнена. Търговецът отново подава заявление до НАП или иска да остане регистриран до приключване на ликвидацията.

Освен това промени са поискани и по схмените - "Стартиране на бизнес", "Наемане на служител", "Преместване в рамките на страната" и "Раждане на дете". 

Според тях, се предвиждат облекчения при болничните за бременност и раждане. Предложението е да отпадне изискването служителят да носи болничен лист на работодателя си, а само да го уведоми за него. А той да може да го провери в електронния регистър на болничните листове.

Също така, работникът няма да представя на хартия и диплома за завършено образование при започване на работа.

Отпада и изискването безработните да се регистрират по нов адрес в бюрото по труда, при смяна на постоянния. Предвижда се по електронен път да можем да заявяваме експресна услуга по издаване на лична карта, което да става за 8 часа. Сега по електронен път може да се заяви обикновена услуга за подмяна на лична карта - до 30 дни, като МВР въвежда и бърза услуга - до 3 дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във