Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заков отрича САЩ да бавят доставката на F-16, защото не ни вярват

България е надежден съюзник в НАТО и който твърди обратното, казва неистини. Това написа министърът на отбраната Драгомир Заков във Фейсбук по повод твърдения, че САЩ задържат доставката на F-16 заради съмнения за теч на информация към Русия.

Такава информация беше публикувана в нидерландски медии, които твърдят, че един от техните пилоти на F-35, изпратени да охраняват небето на България, е бил търсен от българи, за да издаде информация за самолетите. Материалът цитира изказване на командира на Военновъздушните сили на Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут, според когото още в началото на мисията нидерландските пилоти е трябвало да предадат личните си телефони, "за да предотвратят изтичането на лична информация и изнудване". А за предаването на информация за изтребителите е било предложено заплащане, посочва изданието, без да уточнява повече подробности. В статията се разказва и за политическата чувствителност, с която се отнася България към Русия.

63% подкрепят България да бъде част от НАТО и ЕС, а подкрепата за членство в НАТО е на рекордно високо ниво, изтъква военният министър в публикацията си. "Най-надеждната защита за сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната е членството в НАТО и ЕС. Там, където винаги можем да разчитаме на нашите съюзници и партньори", допълва той.

"Ако някой твърди, че сигурността на България е гарантирана самостоятелно и с формално членство, базирано на опортюнизъм - това е груба манипулация и въвежда българските граждани в заблуждение", категоричен е Заков. Той заявява, че сме благодарни на Нидерландия за помощта за охрана на въздушното пространство. И подчертава, че два пъти Конгресът в САЩ гласува България да получи Ф16, т.е. "България е надежден съюзник и стратегически партньор, вкл. при опазването на класифицирана информация".

Facebook logo
Бъдете с нас и във