Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Законът за хазарта на Валери Симеонов отива в Брюксел

Предложенията на вицепремиера Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта ще бъдат изпратени за нотификация в Европейската комисия. Това реши Комисията по бюджет и финанси в парламента въз основа на становище, получено от Министерството на финансите. Очакванията са тази процедура да забави приемането на поправките с около четири месеца.

"Едно такова отлагане не кореспондира с декларираната подкрепа от ГЕРБ и от БСП - да не бъда краен, ще изчакам тези месеци", коментира Симеонов пред депутатите. 

По време на дебата в бюджетната комисия вицепремиерът защити идеите си за ограничаване на рекламата на лотарийни игри, цитирайки изследване на Световната здравна организация, според което хазартът е патологична зависимост, която води до редица нарушения не само на психическото здраве, но и на физиологичното.

Той допълни, че в хазартния бизнес има интереси за 3 млрд. лв. или около 3% от БВП на страната, което е много повече в сравнение с други съседни на нас държави, например Румъния.

Според него приходите от хазарт няма да пострадат, тъй като хората, които търкали билетчета, знаели много добре къде са позиционирани талоните. 

"Приходите от хазарта през последните години много рязко нарастват. Обществото е изправено пред някаква болестна зависимост", изтъкна още вицепремиерът.

Освен финансовото министерство становища по проектозакона са получени от Министерството на културата и спортното ведомство. 

Министерството на младежта и спорта изразява опасения, че текстовете биха ограничили дейността на Български спортен тотализатор, като изтъква, че въпросните ограничения за пряка и непряка реклама, биха намалили отчисленията за министерството, които до момента са в размер на 26 млн. лева.

Симеонов обаче контрира, казвайки, че няма риск по отношение на спонсорирането на клубовете, тъй като са предвидени изрични текстове. 

В крайна сметка развръзката от войната на вицепремиера и игрите на късмета ще стане ясна след най-малко четири месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във