Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Законови промени в 12 без 5 за цените на тока за малките фирми

Поредните промени в ЗЕ решават част от пъзела с либерализацията на пазара, но предвещават и нови неразбории

Цената на тока у нас през последните години често възбужда  драми или скандали от различно естество, обикновено  и с политически привкус. Тази година също не прави изключение. В момента вървят разнопосочни промени в Закона за енергетиката, определят се нови цени, шефът на КЕВР работи, въпреки  че мандатът му  вече приключи,  предстоят и парламентарно-лобистките пазарлъци за избор на негов наследник. И всичко това... в навечерието на ценовата либерализация на тока (този път - за всички потребители), която в България открай време се описва  само с две думи - драстично увеличаване! 

 

Процесът по либерализацията се точи повече от десетилетие, макар Европа все по-настоятелно да  ни обяснява, че е крайно време това да се случи.

На фона на сегашните промени в Закона за енергетиката, 1 октомври всички фирмени потребители да бъдат изведени на борсата - независимо искат ли, или не. Срокът, през който бизнесът трябва да си избере доставчик, е кратък - два месеца и половина. В случай, че някой не прояви интерес по темата и се пусне по течението, след 1 октомври ще получава ток, но на значително по-високи цени - средно по 15 ст./квтч, плюс "отчисленията" за мрежовите тарифи, такса  "Задължение към обществото", акциз и ДДС.

Най-общо казано, доста вероятно е търговците у нас да "усетят" повишението на тока и по-рано, защото тази дума винаги действа като червен парцал на бик: скъпият ток (бензин или природен газ) задължително води до поскъпване на всичко останало - храни, стоки, услуги...

В името на социалния мир по предизборно време, депутатите от парламентарната Комисия по енергетика все пак решиха да осигурят на бизнеса още малко време за адаптация - до края на юни 2021 година. Мотивът - енергийният пазар у нас трябва да бъде тотално либерализиран до 2025 г., след което КЕВР ще определя цените единствено за социално застрашените групи потребители.

Дотогава - по старому. Енергийните търговци трябва да обявяват офертите към бъдещите си "малки" клиенти на специална обща платформа. Срокът е до началото на есента, а целта - прозрачност и конкуренция на свободния енергиен пазар. А като допълнителен бонус, малките фирми ще станат "обект" на масирана информационна кампания за новите промени в пазара на ток у нас.

Енергийните търговци възразиха срещу идеята за обща платформа, защото всяко дружество има собствена ценова политика и подобен подход няма нищо общо с реалната конкуренция на свободния пазар.

Решаването на "платформения" проблем бе отложено за през следващите месеци, т.е. за... никой не знае за кога. 

По отношение на регулирания пазар, КЕВР и тази година няма да допусне увеличение на цените за битовите потребители.

Поне засега, прогнозите са за незначително намаление на тока за битовите потребители: "ЕнергоПро" - около 2%; ЧЕЗ - 0.5%, ЕВН - 0.15 на сто.

Прогнозите на КЕВР са направени независимо от искането на повечето от компаниите за рязък скок в цената.

Прощалните цени на доц. Иван Иванов

Това ще са и последните цени, които КЕВР ще определи, под ръководството на доц. Иван Иванов. Неговият мандат изтече в началото на април и сега Народното събрание ще трябва да избере друг експерт на неговото място.  Това бе и една от точките, които разглеждаха наскоро и депутатите от Комисията по енергетика в парламента. Народните представители прецениха, че е редно да намалят на 5 години изисквания опит, за да стане човек председател на КЕВР. Досегашното изискване за заемане на поста бе човекът да има поне 10 г. професионален стаж в областта. Опозицията веднага обвини управляващите, че това ще се отрази в професионализма на работата на Комисия. Чуха се възгласи, че дори вече е ясно, че специално за конкретен кандидат на КЕВР се прави тази промяна. В същото време председателят на гражданската платформа Изправи се.бг Мая Манолова отправи въпрос към премиера Бойко Борисов кое е лицето с инициали П.М., за когото се подготвя председателския пост в КЕВР. За да разясни на Борисов инициалите П.М., Манолова ги свърза с израза на премиера „пунта мара“, като го призова да обяви публично кой е П.М. и дали действително той ще бъде новият шеф на КЕВР, за който специално се променя Законът за енергетиката.

Манолова призова и президента Румен Радев да наложи вето върху текстовете в ЗИД на Закона за енергетиката, касаещи професионалния опит на шефа на КЕВР. Още от миналата седмица в задкулисното пространство за нов шеф на енегийния регулатор се говори за двама експерти от ГЕРБ. Неофициално се спрягаха имената на бившия депутат от ГЕРБ Делян Добрев, който изглежда отново е добри отношения с ръководството на партията. Другото спрягано име е това на Диан Червенкондев, който сега е председател на Фонд „Сигурност на елекетроенергийната система“. На всички от години е известно, че скамейката с експерти на ГЕРБ е сравнително къса, а и самият доц. Иванов бе от групата на ДСБ и участваше в Центъра за анализи и управление на рискове на Иван Костов.

Гаф с топлофикациите и никаква промяна за крайния потребител

Самият Иванов наскоро направи едно странно изказване, което трудно се разбра от потребителите. То бе адресирано към клиентите на топлофикациите, които трябва да очакват скок в цената на парното с около 20% в следващата година. Тази прогноза към момента не се сбъдва, а реално ще има намаление на топлата вода и парното с около 14% от началото на следващия месец. Обяснението на доц. Иван Иванов за прогнозата за скок в цените обаче не бе разбрано и се наложи дори енергийният министър да обяснява как топлата вода ще поевтинее в следващите месеци, а няма да поскъпва. В подкрепа на това твърдение дойдоха и прогнозите на „Булгаргаз“ за ново понижение на цените на природния газ през юли и август с още няколко процента.  Гафът с изказването за цените обаче накара и премиерът Бойко Борисов да напомни, че е време доц. Иван Иванов да си ходи от КЕВР.

За съжаление предложението на „Булгаргаз“ сега за намаление няма да повлияе на цените на топлофикациите. Причината е, че КЕВР вече ще променя цената на парното само веднъж годишно, освен ако няма драстични промени. Това бе записано в Закона за енергетиката при предишната му поправка през миналия месец.

Санкции за газоразпределителните дружества

Депутатите предвиждат със промени в ЗЕ да налагат и нови санкции на газоразпределителните дружества в страната. Санкции ще се налагат по усмотрение на КЕВР в случай, че някое газово дружество отказва по икономически причини или заради липса на капацитет присъединяване на нови абонати. Така сега например ще е напълно нелогично ако дружеството „Севлиевогаз“ например откаже да присъедини абонат, защото никой от съседите му не иска да има природен газ в къщата си. Така газовата компания ще бъде принудена да прокопава нова газова тръба до единствения клиент на дадена улица или във блок, независимо че икономически това е неизгодно за компанията. В случай че откаже да направи това КЕВР може да наложи солидни санкции на компанията.

 


КЗК наложи глоба на ЧЕЗ за близо 4,5 млн. лева


Близо 4,5 милиона лева глоба отнесе енергийната компания ЧЕЗ след решение на Комисията за защита на конкуренцията. От антимонополния регулатор са преценили, че 3 от компаниите в групата на ЧЕЗ са  използвали по-силната си позиция при договаряне на услуги за плащане на сметки с фирмата "Фаст Пей", което подлежи на наказание.

Решението на комисията може да се обжалва. От енергийната компания вече обясниха, че ще се обърнат към съда по този казус. Причината за обжалването ще е друго решение на КЗК, което е по сходен казус, но за него претенциите към ЧЕЗ са отхвърлени.

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във