Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Законови промени ще ограничават "ин-хаус" схемата за 8 млрд. лв.

Служебният кабинет разработва законодателни промени в опит да ограничи възлагането на дейности по схемата "ин-хаус". 

"С малки, но важни промени в Закона за обществените поръчки, конкретно в чл. 14., могат да бъдат преустановени тези практики", заяви на брифинг във вторник (12 октомври) служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов. 

По-конкретно, Стоилов лансира следните промени в ЗОП: "Ин-хаус" да се използва, когато юридическото лице разполага с необходимите човешки и технически ресурси, за да осигури самостоятелно изпълнение на не по-малко от 80 на 100 от дейностите предмет на договора

Той съобщи, че предложенията за изменения в закона предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане, а след конституирането на 47-ия парламент, да бъдат предложени за разглеждане от новите депутати.

Практиката на "ин-хаус" възлагане, при която дейности се възлагат с директно договаряне, без обществена поръчка, бе използва мащабно от третото правителство на Бойко Борисов. ГЕРБ и Борисов бяха силно критикувани от своите опоненти, след като бившият служебен министър на финансите Асен Василев и служебната строителна министърка Виолета Комитова изнесоха конкретни данни за мащабите на "ин-хаус" възлагането, което те определят като непрозрачно. 

В края на юли Министерството на финансите обяви, че в периода от началото на 2019-та до април 2021 г., т.е. в мандата на кабинета "Борисов 3", договорите, сключени без обществена поръчка, чрез т.нар. „ин хаус“ възлагане са в размер на над 8 млрд. лв. без ДДС.

Отделно се разбра, че държавата е похарчила почти 4 млрд. лв. по обществени поръчки, в които е имало само един участник за периода 2019 - април 2021 година.

Според данните, изнесени от Асен Василев, частните фирми, получили най-големи средства чрез превъзлагане на дейности, са "Автомагистрали Хемус" АД, "ГБС-Инфраструктурно Строителство" АД, "Хидрострой" АД и "Грома Холд" ЕООД. Тези фирми са получили договори за общо 2.3 млрд. лева. Договорите са сключени с държавното дружество "Автомагистрали" за строителството на магистрала "Хемус".

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов намекна, че опита да се прекрати тази практика ще е тест за новите депутати. По думите му скоро ще стане ясно коя политическа сила наистина иска да пребори корупционните практики в обществените поръчки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във