Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Законодателно лакейство или откровен слугинаж?

Сарая в "Росенец"

Българската политическа класа няма равна на себе си, когато трябва да обслужи нечий - съвсем  неслучаен - интерес. И след това да удави публиката в  лицемерие. Както е добре известно, в подобни случаи силно се разчита и на късата памет на обществото. Събитията от последните дни станаха ярка илюстрация на този модел на поведение, прилаган обилно от всички властвали над земята ни в последните години.

Скандалът с промушената между две четения поправка

 - чрез измененията на Закона за рибарството и аквакултурите, с която се променя Законът за морските пространства, беше раздухан от лидера на "Да, България" Христо Иванов. Според него тя ще обслужи интересите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

„ Според нас тази промяна ще бъде използвана да се гарантира рахатлъка  на Доган и да се спре разрушаването на една от постройките в Росенец. Чрез измененията в Закона за рибарството се променя Закона за морските пространства. И фактически за постройки, които граничат с пристанища или рибарски съоръжения, които съществуват и отговарят на определени условия, се дава възможност да не бъдат разрушавани. Има всички белези на поредния корупционен откат, който ГЕРБ прави към ДПС, защото става дума за 8 депутати от ГЕРБ, които внасят поправката в последния момент - между две четения, от един закон в друг. Няма мотиви, няма публично обяснение  защо се прави тази поправка“, категоричен беше Иванов.

Стана ясно, че сред народните представители, внесли въпросното изменение, е и неотдавнашният яростен критик на Доган – Вежди Рашидов. Той обаче отрича въпросната промяна да е свързана с казуса Росенец. Рашидов твърди, че целта е съвсем друга - да се защити рибарското селище Ченгене скеле, „за да не се заличи този самобитен етнографски културно-исторически комплекс“.

Рашидов може и да вярва наистина, че става въпрос именно за това, но най-новата ни история доказва, че нерядко  зад благовидните мотиви се крият съвсем неблаговидни законодателни инициативи.

В.“Банкеръ“ от години следи сагата с Ченгене скеле и с многообразните „защити“ на това рибарско селище. Още през лятото на 2013-та в две свои публикации : „Чии незаконни къщи пази от бутане БСП?“ и  „Да направим от незаконното – законно“, повдигнахме редица въпроси, свързани с меко казано мъглявите мотиви за „опазването“ на това райско кътче от нашето Черноморие.

Тогава депутати от БСП предложиха промени в прясно гласувания по това време Закон за устройството на територията. С тях на практика се търсеше начин обявените за незаконни постройки в това селище да бъдат узаконени. По това време инициаторите за „спасяването“ на Ченгене скеле поискаха да бъде обявен мораториум  върху събарянето на жилищата там. Независимо, че за повечето от тях отдавна бяха издадени заповеди за премахване, а година по рано булдозерите вече бяха помели първите незаконно построени къщи в местността, издигнати на метри от нефтеното пристанище на самия морски бряг. Но съдебни спорове и обжалвания на издадените от бургаската районна дирекция за строителен контрол заповеди спряха разрушаването на останалите постройки, независимо от факта, че се доказа, че са вдигнати без всякакво разрешение  -  немалко от тях на терени от държавния горски фонд.

Още преди повече от седем години съобщихме,

че рибарите в създаденото преди близо 30 години рибарско селище  се броят на пръсти, а в по-голямата си част то е населено от всякакъв вид играчи, опитващи се да заобиколят закона. По това време обществена тайна беше, че там са разположени доста вили на юристи и бизнесмени, които нямаше как да са споделяли ентусиазма на строителния контрол.

В крайна сметка истината за това кой се възползва от тогавашните „законови корекции“ никога не излезе наяве. Не беше даден и отговор на въпроса дали зад  гърба на неколцина рибари няма да се "облажат" и хора, които влизат в морето не за препитание, а за удоволствие...?!

Споменаваме тази заметена от времето история неслучайно. Дали и сега - зад благовидното намерение за спасение на Ченгене скеле, не се прави опит да се разреши безапелационно проблемът на един от властелините на държавата? Основание за такива съмнения дава един факт, който стана известен тази седмица. А именно, че Върховният административен съд превърна делото за пътя към летния сарай на Доган в истински водевил.

Върховните магистрати на практика

върнаха Доган в играта.

Те предоставиха на неговите представители шансове за придобиване на собствеността върху пътя към летния сарай в "Росенец". ВАС отмени решението на Бургаския административен съд от края на миналата година, чрез което  фирмите "назначени" от почетния председател на ДПС за собственици  -  "Хермес солар" и "Стрейтлайн  - бяха отрязани от участие в  решението на казуса с аргумента, че нямат правен интерес и "отсвириха"  меракът им да обжалват решението на общинския съвет, чрез което местната власт се отказа от намерението си да превърне пътя към сарая в частна общинска собственост и след това да им го даде.

Сега върховните магистрати са сметнали, че бургаският съд…не е разбрал какво решение са взели общинарите. Според тях решението за смяната на собствеността на пътя наистина е оттеглено и Бургаският административен съд трябва да продължи да гледа делото. Те обясняват, че оттеглената от общинарите точка от дневния ред има четири подточки, в които въпросът е бил решен.

Не е ли странна тази юридическа еквилибристика?

Както в. „Банкеръ“ съобщи, през април миналата година Общинският съвет в Бургас взе решение, според което собствеността на пътя бе сменена от публична в частна общинска. На същата сесия бяха одобрени и предварителни договори за прехвърляне на отсечката  към частните дружества. Това решение обаче бе обжалвано от група граждани, а произнасяне по казуса все още няма.

В началото на юли пък Христо Иванов и съратници акостираха на плажа пред сарая на Доган, протестирайки защото  по това време пътят към владението на Доган беше недостъпен за случайни люде. Независимо от факта, че все още беше общински.

Скандалът се разрази и доведе до масови протести. Това накара бургаските общинари да преосмислят предишното си решение за смяна на собствеността на пътя, и те го оттеглиха. Но сега се оказва, че случайно или не това оттегляне е било направено лаишки. И дава възможност на догановите хора от фирмите "Стрейтлайн" и "Хермес солар", да оспорват решението на общината и да поискат неговата отмяна.

Подобен съдебен водевил се разви и с решаването на друг казус с участието на арх. Клин Тихолов – този с незаконната постройка на плажа, която уж трябваше да бъде разрушена….

С други думи, въпросите са много, но дали някога ще получат отговор?

Facebook logo
Бъдете с нас и във