Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Законно ли е искането за събарянето на небостъргача "Златен век"?

Местната власт и строителната фирма "Артекс" влязоха в ожесточен спор, след като районният кмет на община "Лозенец" поиска от ДНСК да събори небостъргача "Златен век". 

Новоизбраният районен кмет Константин Павлов пусна искане към арх. Иван Несторов, началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), да издаде заповед за събаряне на строящата се от години сграда. Като мотив Павлов посочва, че разрешителното за строеж е загубило правното си действие.

В своя позиция от строителната фирма казват, че решение от 30 юли 2019 г. Софийският административен съд е потвърдил валидността на Разрешението за строеж на „Златен век“ и е отменил заповедта на ДНСК за спирането на строежа. Въпреки решението на Софийският административен съд работата по обекта е спряна, докато излезе окончателно решението по казуса на Върховния административен съд. 

Всъщност след първото разрешение за строеж от 2007 г. главният архитект на София Здравко  Здравков е издал пет заповеди за корекции в първоначалния проект, които на практика легализират спорния му окончателен вариант. С първата от тях е дал възможност вместо първоначално предвидените шест подземни нива на сградата, те да бъдат редуцирани „временно“ до три.

С втората той „заковава“ трите нива с аргумента „подпочвени води“, а с третата Заповед от първоначално обявения проект като офис-сграда , която по закон трябва да има 3000 паркоместа, те се „стопяват“ до 120, като предназначението на обектите в нея се променя в „ателиета“, които са с площ от по 254 кв.метра. На практика с тази промяна се „легализира“ намаления брой на паркоместата, тъй като за едно ателие е необходимо да има само едно паркомясто. 

Доста любопитна е и още една заповед на арх. Здравков -  от 10 август 2017-а ( РА50-527)  с която  служебно се изработва изменението на действащи Подробни  устройствени  планове за регулация на част от местност „Лозенец“ І част, която включва 16 квартала около „Кръста“ , като странно защо има и едно изключение -  на този.на „Златен век“.

Специалисти в тази област твърдят, че това е направено, именно за да се даде възможност там  да се утвърдят промени в градоустройството, които да решат и въпроса с намаляването на изискващите се по закон определен брой паркоместа към сградата. Като в същото време се дава възможност, липсващата бройка да бъде „попълнена“ в съседни на сградата имоти.

Решението на Административния съд бе и своеобразно потвърждение на множество официални правни становища на видни правни специалисти като проф. Дончо Хрусанов, проф. Огнян Герджиков, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов.

Строителството на небостъргача бе спряно от ДНСК по нареждане на премиера Бойко Борисов. На 8 април се проведе среща в кабинета му в Министерския съвет, в която участваха строителният министър Петя Аврамова, кметът Йорданка Фандъкова и представители на инициативния комитет, който протестира срещу градежа. Тогава мотивите за блокирането на дейностите бяха "нарушения при строителството и липсата на валидно строително разрешително."

Борисов свика тази среща в разгара на скандала "Апартаментгейт" и след като стана ясно, че водещи политици от неговата партия ГЕРБ са придобили луксозни имоти от фирмата "Артекс". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във