Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАКОНИ НА ТРУПЧЕТА

Всеизвестна истина у нас е, че ако нещо не трябва да бъде свършено никога, е задължително за него да се говори много. Това се отнася най-вече за някои закони, които май ще се прехвърлят в насипно състояние чак в следващото 41-о Народно събрание. Ето, партньорите от тройната коалиция започнаха през седмицата да си говорят за промените в изборното законодателство и в норматива за политическите партии, и то... на ниво работни групи. Значи положението е същото, както в началото на годината, когато президентът Георги Първанов разпореди мащабните ремонти. После държавният глава на няколко пъти проплака по темата, дори привика политическите сили на шестчасова публична спявка в НДК, ама кой да слуша?
Все пак има някакъв напредък. Предишната работна група се състоеше (а може още да се състои, макар че нищо не се чува за нея) от всички парламентарно представени политически сили. Тази е по-камерна - в нея са включени само свои хора от БСП, НДСВ и ДПС. а знайно е, че ако мнозинството се разбере помежду си, в пленарната зала няма да има пречки. Стига съответните закони да стигнат дотам. Представителната група на тройната коалиция трябва да се разбере дали въобще иска да бъде въведен мажоритарен елемент в избора за парламент, или да си останем с чисто пропорционална система. На последния, доста тайнствен политически съвет на лидерите, когато две седмици предвкусваха сладостта от харченето на бюджетния излишък, се разбра, че по отношение на изборното нормотворчество се обсъждат три варианта - пряк избор на мажоритарни кандидати, преференциална листа с нисък праг или запазване на сегашното положение. От януари досега в.БАНКЕРЪ няколко пъти писа, че народните избраници работят преди всичко по вариант № 3 и тройната коалиция накрая взе, че си призна това, и то на най-високо ниво. Как иначе могат да се примирят непримиримите гледни точки на партньорите? От БСП триумфално внесоха своите предложения за ремонт на Закона за политическите партии още в първия ден от парламентарната ваканция. Царистите пък обещаха на 10 септември, първия работен ден след ваканцията, да внесат в деловодството своя вариант. Дотук с почивната и непочивна символика. След като вариантите вече съществуват, естествено ще отнеме време, за да се прекроят и напаснат според коалиционните предпочитания. Пък минаването през комисии и обсъждането в зала ще глътне още повече време. Така че прогнозата на Георги Пирински, че през октомври непременно ще дойде редът на изборното законодателство и ремонта в нормативите за партиите, може да се окаже направо утопична. Жълтите приемат в проекта си да се забрани на бизнеса партийното дарителство. Идеята е на президента, а БСП, поне вербално, я подкрепя. От НДСВ предлагат даренията от физически лица за партиите да са едва 100 лева. Ограничението е драстично на фона на проекта на левицата, където таванът е 30 000 лева. Държавната субсидия за партиите в царски вариант е 5%, по-скромна от тази на социалистите, които настояват за 6 на сто от минималната работна заплата за всеки глас, вместо досегашните 2 процента.
Има един взривоопасен момент в двата проекта. Във варианта на жълтите има пощада за партиите, несъбрали 1% от гласовете на два поредни парламентарни вота, за които БСП и президентът искат да отпаднат от играта. Царистите намаляват мизата на 0.5 на сто, като единият процент остава само за коалициите. Ако не преминат този праг, политическите формации ще бъдат заличавани от регистъра.
Приемането на това смекчаващо обстоятелство от БСП и ДПС ще е знак, че НДСВ още е важен потенциален партньор, дори и с опция за сътрудничество в следващия парламент. Ако обаче ги отрежат, това май наистина ще бъде последният царски мандат. Всъщност от НДСВ одобряват безрезервно единствено намерението, заложено в проекта на БСП, до избори да се допускат само партии със структури в две трети от общините.
След броени дни хората на Симеон Сакскобургготски ще представят и проекта си за промени в закона за избор на народни представители. В него вече ще бъде документирано многократно огласяваното им намерение да предложат въвеждането на преференциална система за гласуване с праг между 8 и 10 процента. На евровота през май миналата година третата в царската листа - д-р Антония Първанова, не можа да събере 15% преференциални гласове, за да измести Биляна Раева от челното място, където я постави царят.
В края на август писахме как в БСП схващат мажоритарността. След мъчителни дискусии в изпълнителното бюро на БСП те изобретиха... партийната мажоритарност. Обявиха се за смесена система с пропорционални листи и мажоритарни кандидати. В сега съществуващите 31 избирателни района (а може да станат и повече) да има пропорционални листи, като заедно с това тъкмо партиите ще издигат и мажоритарни кандидати. От БСП предлагат изборите да са на един тур, като в парламента ще влиза кандидатът с най-много гласове. Вотът за мажоритарните претенденти ще се прибавя към този на пропорционалната листа и така ще се изчислява окончателният брой депутати на всяка партия. И какво ще им е независимото на мажоритарните кандидати?
На всичкото отгоре Съюзът на свободните демократи (това е партията на Стефан Софиянски, докато все още я има) ще всее допълнителен смут в изборното нормотворчество. В деловодството на парламента вече се мъдри и техният вариант за промени в закона за избор на народни представители. Незнайно как проектът бил съобразен с нарочно проучване на ССД, което показало, че 62% от хората са за задължително гласуване. Замерванията по поръчка сторила социологическата агенция Сова Харис, която, да вметнем, далеч не е сред най-авторитетните. По тази писта ССД се доближава до царистите, които се чудят как да пробутат идеята за задължителен вот. Хората на Софиянски предвиждат въвеждането на смесена избирателна система, като 120 депутати се избират пропорционално, а останалите 120 - мажоритарно. България да бъде разделена на 120 едномандатни избирателни района, а партиите да участват във вота с национални листи, предвиждат още промените. Партиите ще имат право да издигат и мажоритарни кандидати, където демократите на Софиянски направо четат мислите на БСП. Проектът има подкрепата на цялата опозиция, твърди бившият столичен кмет и настоящ депутат.
Както се казва, щом трябва да се оварди статуквото, всички средства са позволени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във