Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАКОН ЗАЩИТАВА ФАЛШИВОТО ВИНО

Общото събрание на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), проведено на 6 юни (вторник), завърши със спор по законодателните текстове, регламентиращи що е вино. Поводът бе донесената от търговската мрежа бутилка с етикет Специално вино, произвеждано от винарната изба Кехлибар. До съмнително ниската цена бе изписано надлежно, че съдържанието в шишето е коктейл от грозде и вино. За непосветения потребител в това няма нищо нередно. Професионалистите в бранша обаче знаят, че в подобни смеси има всичко друго, но не и ферментирал гроздов сок. По този повод управителят на споменатата изба Асен Асенов се позова на текст от Закона за храните, според който и виното е храна. И че в нея са позволени всички безвредни хранителни добавки като оцветители и аромати. Управителят на Кехлибар цитира и Закона за виното и Наредбата за специалните вина и разновидностите от тях, където също се казва, че в някои напитки може да се добавят аромати и оцветители.
Спорът докосна най-болната за винарите тема - за качеството на продукцията. Докато едни инвестират в засаждане на лозя или предварително заплащат гроздето на земеделските стопани, други просто фабрикуват напитки с цвят и вкус на вино. Поради което през миналата година лозаро-винарската камара прие етичен кодекс, който подписаха всички нейни членове. Тогава те се задължиха да спазват критериите за качество и да не предлагат фалшификати.
Въпреки острата реакция и нежеланието на камарата, парламентарната комисия по земеделие реши в Закона за виното освен нея да бъде регистрирана и Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. Тази паралелна структура бе учредена през миналата година и вече успя да стане член на Европейската организация на спиртните напитки CEPS, която има влияние върху законодателството в сектора, силно лоби в Еврокомисията и пише правилата за работа във винарския бранш. На заседанието си на 8 юни парламентарната комисия гласува легитимност на асоциацията, но без никакви функции, заяви за в. БАНКЕРЪ Пламен Моллов, депутат от НДСВ. Той обясни, че Националната лозаро-винарска камара ще продължи да осъществява контрола по отношение на качеството на напитките и по регистрацията на производителите на грозде, вино и напитки, произведени от тях. Въпросът е защо досега НЛВК не се е регистрирала към европейската организация на спиртните напитки - SEPS, отбеляза Моллов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във