Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Захариева пусна прахосмукачката

Броени дни бяха необходими на новия министър на регионалното развитие Екатерина Захариева да пусне прахосмукачката и да "изсмуче" голяма част от кадрите на предшественичката си Десислава Терзиева както в министерството, така и в подчинените му дружества. Нито един от предишните заместниците не остава във ведомството, което е красноречив знак за отношението към работата напредишния екип.


"Сменям хора с такива, на каквито мога да се доверя", твърдо заяви служебният министър по време на представянето на най-близките си сътрудници. Захариева ще работи с четирима заместници. Конкретно за програма "Регионално развитие", две от осите на която бяха спрени по настояване от Брюксел, а след това и българският сертифициращ орган спря плащанията по нея, ще отговаря Йорданка Чобанова. Тя е съветник на президента Росен Плевнелиев и лектор в Техническия университет в София. Завършила е финанси в Икономическия университет във Варна, магистър е по политически науки от Централноевропейския университет в Будапеща и е защитила дисертационен труд за придобиване на докторска степен от Европейския университет във Флоренция.


Впрочем ефектът от назначението се видя почти веднага. Само ден по-късно плащанията по всички оси на оперативната програмата бяха възстановени. Наистина първоначално това ще става за сметка на намерени резерви от бюджета, а за възобновяване на финансовия поток от Брюксел може да говорим най-рано в края на октомври. Иначе реалистичният срок е шест месеца от получаването на одитния доклад, пристигнал в България на 28 юли.


За другата проблемна област - пътните проекти, ще отговаря Ангел Петров, завършил икономика на строителството във ВИНС - Варна, и строително инженерство в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Той е с огромен опит в сектора - преди 45 години е започнал изграждането на магистралите "Тракия" и "Хемус". Беше и заместник-министър на регионалното развитие в служебното правителство на Марин Райков.


За инвестиционното проектиране ще отговаря арх. Георги Савов. "На първо място ще се опитаме да подобрим бизнес средата. Архитект Савов е бил собственик на голямо архитектурно бюро, занимавал се е с големи проекти. Той е бил от другата страна на барикадата, сблъсквал се е с работата на администрацията и затова се спрях именно на него", отбеляза Захариева при представянето му.


В информационната система "Дакси" Георги Савов фигурира като собственик в четири фирми: "Вамос" ООД, "А-Три архитектура и изпълнения", "Карета-М" и "Френдс Клуб". Участва и в управлението на производствена кооперация "Циклоп-7", както и в "Българска асоциация на архитектите и инженерите-консултанти". Пръв помощник на Савов и началник на неговия кабинет ще е Красимира Нечева, която беше директор на финансовата дирекция в МРРБ, по времето когато министър там бе Росен Плевнелиев.


Най-спорен се оказа изборът на четвъртия заместник-министър, който ще отговаря за ВиК-сектора - Радослав Русев. Непосредствено след назначаването му той бе атакуван, че по време на управлението на ВиК-Добрич е оставил дружеството в изключително тежко финансово и производствено състояние и за това дори е бил подаден сигнал до прокуратурата от Десислава Терзиева.


"Прокуратурата е разпитала, но не е повдигала обвинения на заместник-министъра на регионалното развитие Радослав Русев, докато е бил управител на ВиК-Добрич. Той е давал показания като свидетел по цялостна инспекция на дружеството за периода 2010-2013 година. През това време той е управлявал ВиК-Добрич за девет месеца - ноември 2012 - август 2013-а. Проверките не са довели до повдигане на обвинения към Русев, а по негово време започва оздравителна програма на дружеството. Част от конкретните постигнати резултати от нея включват: намаляване на загубата от 700 хил. лв. (полугодие 2012) до 170 хил. лв. (полугодие 2013), 16% нетно увеличение на събираемостта за същия период, стабилизиране на фактурираните водни количества - след няколко години намаление, изготвяне на воден и енергиен баланс", посочиха от строителното ведомство.


Началник на кабинета на Екатерина Захариева пък ще е Петя Тянкова, която бе юридически секретар на президента Росен Плевнелиев. За връзките с обществеността ще отговарят Бетина Жотева, която беше гласът на министъра на икономиката Асен Василев при предишното служебно правителство. Бившата водеща в БНТ обеща максимална откритост в работата на Захариева. "Икономическият ресор е огромен и тежък и ще бъде доста напрегнато, но никога не ме е било страх от работа. Повярвайте ми, както винаги, съм казвала собственото си мнение, така ще се опитам и в тази си функция да не оставям нищо покрито, на тъмно или заметено под килима", написа Жотева във "Фейсбук".


Нови лица вече има и в структурите, които са под опеката на Захариева. След връщането на Лазар Лазаров начело на Агенция "Пътна инфраструктура", сега и Дирекцията за национален строителен контрол, има нов началник. Там Николай Христов бе сменен с Милка Гечева. Още през миналата седмица архитект Христов каза пред журналисти, че до няколко дни няма да е началник на ДНСК, тъй като се подготвя на неговото място да бъде назначена Гечева, заемала длъжността при управлението на ГЕРБ. Христов уточни, че върху него е оказван натиск, а връщането на Милка Гечева цели да бъдат потулени редица нарушения в дирекцията. По този повод служебният министър на регионалното развитие изтъкна: "Гечева не е политическо назначение, въпреки изказванията. Почти цялата й професионална кариера е минала в дирекцията. Тя е започнала там от обикновен експерт, растяла е нагоре и когато я направиха директор, беше един от най-добрите служители - работи надпартийно и безпристрастно."


Поне засега мястото си ще запази инж. Валентин Йовев, който оглавява Агенцията по кадастъра. Със същото не могат да се похвалят управителите на две ВиК дружества, които са под контрола на строителното министерство. Със заповед на Екатерина Захариева начело на водното дружество в Стара Загора бе върнат Румен Райков. "Получих заповедта си вчера и сега чакам само вписването ми в Търговския регистър, за да встъпя в длъжност", коментира той пред местни медии. Райков заемаше тази позиция до лятото на миналата година, когато го наследи инж. Радостин Миланов. Миланов пък беше заменен преди месец от инж. Мирослав Желев.


Подобна схема бе приложена и за "Водоснабдяване - Дунав", където бе освободен управителят Евгени Ганев. На негово място бе назначен предшественикът му Красимир Стоянов, ръководил фирмата цели четири години и уволнен преди десет месеца. Стоянов оповести, че очаква началниците на отдели да му представят доклади за състоянието на компанията и ако установи, че има нередности, ще разпореди ревизия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във