Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Захариева обеща на бизнеса регулиране на трудовата миграция

Сред основните задачи на българската дипломация е да подпомага родния бизнес. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на дискусия на тема "Равносметка на Председателството на България и как виждаме бъдещето на ЕС - социална и икономическа сигурност", организирана съвместно с Асоциацията на организациите на българските работодатели. 

Изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов подчерта ключовото значение на Софийската среща на върха и Декларацията от форума, като изтъкна, че с общи усилия "Процесът от София" трябва да се превърне в понятие.

Вицепремиерът  постави специален акцент и върху необходимостта от рестартиране на отношенията в икономическата сфера и възстановяване на позициите на българския бизнес в регионите на Африка, Близкия изток и Азия. Като добра стъпка в тази посока тя посочи организирането на съвместни бизнес форуми както на ниво ЕС и страни от тези региони, така и двустранни формати.  Пред бизнеса външният ни министър представи постигнатото до момента по отношение на членството на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Шенген и ERMII.

"Бизнесът беше един от тези, които ни насочиха към членството в ОИСР и определихте това като приоритет", заяви първият ни дипломат и отбеляза, че през последната година се работи изключително активно за получаване на покана за започване на преговори за присъединяване към Организацията. Изграден е ефективен координационен механизъм за работа с ОИСР, одобрен е план за действие за 2018 г. и е определен съответният бюджет за това,  обясни външният министър. 

В изказването си председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев подчерта, че приоритетите на българската външна политика трябва да произтичат от дългосрочния национален икономически интерес. Във връзка с проблема за недостига на човешки ресурс за някои области на българския бизнес той поставил пред вицепремиера Захариева и въпроса за двустранните спогодби за регулиране на трудовата миграция. 

Първият ни дипломат информира, че се работи активно по тази тема. Предстои обнародване на двустранното споразумение с Молдова, за да влезе то в сила. Очаква се скоро да бъде финализирано и споразумението с Армения. От българска страна на Украйна е изпратен проект на споразумение, по което се очаква отговор. Захариева е подчерта, че се работи и за улесняване на административните процедури, свързани с издаването на дългосрочни визи за работа на сезонни работници от други страни. Към момента е в ход съгласувателна процедура относно промени в съответната наредба, които са свързани с намаляването на сроковете за издаване на виза от 35 работни на 15 календарни дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във