Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Захариева: Няма да допуснем строителство върху дюните на "Корал"

Опазването на българската природа е приоритет за правителството, но трябва да се намери точният баланс между екологията, привличането на качествени инвеститори и правата на частните собственици. Това е заявила служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева по време на среща с представители на сдружение "Да запазим Корал", съобщи пресцентърът на ведомството.

В срещата са участвали също и Милка Гечева, началник на Дирекция за национален строителен контрол и представители на Министерството на околната среда и водите.

В случая с плажа "Корал", намиращ се край Лозенец, тя е отбелязала, че Министерството на регионалното развитие ще сезира прокуратурата с искане да протестира издадените разрешения за строеж поради наличие на тежки пороци при тяхното издаване, водещи до нищожност.

Разрешенията са издадени и презаверявани без актовете, които се изискват по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Решенията за преценка на необходимостта от ОВОС са издавани в периода 2004-2006 г. и са изгубили своето правно действие, тъй като съгласно ЗООС срокът им е петгодишен. Освен това, липсват и оценки за съвместимост по ЗБР. Липсата на тези документи е основание за спиране на строежите от ДНСК, респ. - кмета на общината.

По информация на сдружението "Да запазим Корал" строителството до плажа ще започне на 1 октомври.

Екатерина Захариева е била категорична, че няма да се допусне строителство върху дюни.

"Докато законът е нарушен, ние ще действаме срещу нарушителите и ще спираме намеренията за застрояване", категорична е била Захариева. Тя е напомнила, че проблемът с плажа "Корал" датира от периода 2004-2006г., когато принципал на плажа като изключителна държавна собственост, преди приемането на ЗУЧК, е бил областният управител на Бургас. В това си качество той е следвало да обжалва одобрените застроителни планове, с които е допуснато застрояването в съседните на плажа имоти.

Вицепремиерът е обяснила, че опазването на дюните и плажовете от застрояване може да стане единствено с приемането на кадастрални и специализирани карти, които в момента се изготвят.

Към днешна дата няма актуализирани специализирани карти и регистри за 39 плажа с дюни по Черноморието. За тях ще се направи всичко възможно до месец това да се случи. Сред тях е и плажът "Корал".

Според Захариева приемането на кадастралните карти ще реши проблемите като цяло, защото ще е ясно записано кое е дюни, което е защитена зона, кое е резерват.

Министър Захариева се е обявила и за разделяне на плажовете по категории, за да са информирани туристите за това кой плаж какви условия предлага.

Според нея добра мярка би било и обособяването на "зелени плажове", какъвто може да е "Корал". При отдаването на концесия за такива плажове могат да залегнат изисквания за ограничаване на броя на преместваемите обекти, шезлонгите и чадърите, за да се осигури повече свободна площ.

Захариева се е ангажирала и с проверка за това как общините изразходват постъпващите при тях приходи от концесионната и наемната цена върху плажовете в размер петдесет на сто.

По закон тези суми могат да се изразходва само за подобряване състоянието на морските плажове, например благоустрояване на прилежащите територии, осигуряване на транспортни връзки с местни пътища.

Началникът на ДНСК Милка Гечева е съобщила резултатите от извършена нова проверка в община Царево относно издадените строителни книжа за плаж "Корал". Тя е била категорична, че от стана на ДНСК ще се предприемат всички необходими действия, които са в правомощията на дирекцията, за недопускане изпълнението на строежи с нарушения по ЗУТ и на екологичното законодателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във