Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Загубихме руските туристи, а германците не искат да плащат

Миналата седмица се проведе двустранен форум, където България  представи готовността си да посрещне руските туристи през летния сезон като безопасна, спокойна и атрактивна дестинация.

Притесняваме, че последната година туризмът в България се развива въпреки администрацията, а не с помощта на администрацията – често заради хаотични решения се пречи на индустрията, коментира пред Би Ти Ви Бранимир Ботев, бивш зам.- министър на туризма, а сега президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество.

Ботев даде за пример факта, че едва на 21 май са се появили мерки, свързани с COVID обстановката, влизащи в сила от 31 май. Кой турист или туроператор ще може да планира, абсурдно е, коментира експертът.

„Руският пазар го загубихме още миналата година, но тази година ще продължаваме да търпим негативи. „Тезтур“, един от големите доставчици на туристически услуги, отказа превозите през юни – това са 183 чартъра, близо 42 000 пътници от Русия. Германският пазар ще действа, но през юли и август. Цените, които „Туи“ продължи да предлага и заради които продължава да натиска нашите хотелиери, са пределно ниски, да не кажа обидно ниски. В момента се говори за пакетна цена от 15 евро за нощувка и закуска“, обясни Ботев и добави, че у нас усилията трябва да се насочат максимално към вътрешния туризъм и към съседните държави.

Миналата седмица се проведе двустранен форум, където България  представи готовността си да посрещне руските туристи през летния сезон като безопасна, спокойна и атрактивна дестинация. В разговорите бяха представени нови програми и предложения, подготвени от българския туристически бизнес за гостите от Русия, както и редица български общини със своите привлекателни за туристите обекти и ваканционни събития.

Във форума взеха участие над 80 представители на федерални и регионални администрации и туристически организации, български и руски туроператори, хотелиери, висши учебни заведения, заинтересовани структури от руска и българска страна, които представиха своите организации и заявиха интерес към взаимноизгодно сътрудничество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във