Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАГОРКА ВЛАГА 14 МЛН. ЕВРО В НОВОСТИ

Започна серийното производство на новата бутилка на Загорка, обявиха от компанията на 12 март. Съдържанието най-после откри съвършената форма, е мотото, под което в продължение на осем месеца проектът е разработван съвместно с водещото английско дизайнерско студио Сийбъртейд (Sieberthead), специализирано в продуктов дизайн. Обновено е и логото на Загорка - познатият графичен знак на марката е осъвременен, а релефното му изписване върху раменете на бутилката й придава индивидуалност и я прави напълно разпознаваема, дори и без етикет.
Инвестицията в новата бутилка е приоритетна за Загорка АД през тази година, като цялостната програма по въвеждането й включва и редица технологични иновации. Инспектор на празни бутилки се нарича устройството, което ще контролира качеството, формата и цвета на амбалажа, като успеваемостта му е в 99.99% от случаите. Некачествените бутилки се отделят напълно автоматично, без да предизвикват никакво забавяне в процеса на пакетиране. Втората основна технологична промяна е новата етикетираща машина.
Освен технологични иновации новата опаковка води след себе си и промяна в начина за представяне пред потребителя. За целта Загорка АД е инвестирала в осъвременени хладилни витрини, дисплеи, рекламни материали за мястото на продажба и т.н.
Въведените иновации са само началото от поредица инвестиции, които компанията планира да направи за периода 2008-2009 г., като средствата ще бъдат използвани основно за повишаване на производствения капацитет на пивоварната. Само за 2008-а са предвидени 14 млн. евро. Следващият голям проект, предвиден за март, е пускането в експлоатация на новия склад с площ от 2100 кв. метра. В средата на март ще бъдат инсталирани два ферментационни съда, а през април - още два.
През 2007 г. Загорка АД е реализирала продажби в размер на 1.7 млн. хектолитра бира, а печалбата възлиза на 8.2 млн. евро преди облагане с данъци. Дружеството е един от най-големите инвеститори в Старозагорския регион и осигурява над 500 постоянни работни места. Заетостта, която компанията поддържа, е много повече, защото местните фирми са предпочитани за подизпълнители при реализацията на различни проекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във