Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заетостта у нас е с положителни изгледи

Новорегистрираните безработни в страната продължават да са повече от започналите работа. Това показват най-новите данните на специализираното наблюдение на пазара на труда заради COVID-19, проведено от Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. 

Въпреки това обаче положителните изгледи все пак има, защото броят на продължително безработните е намалял до 43 253 души към края на юли, което е с близо 14% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година.

От агенцията отбелязват, че резултатите са постигнати чрез съвместната работа на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и Националното сдружение на общините в Република България в изпълнение на Националното споразумение за координирано предоставяне на услуги за успешна интеграция на пазара на труда на хората с регистрация в бюро по труда от повече от 1 година. 

Трайно безработните ползват широк спектър от комплексни услуги, съобразени с техния индивидуален профил и целящи да подпомогнат прехода им от безработица към устойчива и качествена заетост. През първото шестмесечие на 2021 г. са им предоставени над 116 500 посреднически услуги от бюрата по труда, както и 7 070 услуги от дирекциите „Социално подпомагане“.

Освен това те са получили над 13 500 консултации за насочване към работа в реалната икономика и на субсидирани от държавата работни места.Според тях от 23 до 29 август в бюрата по труда са се записали 3 900 души, а започналите работа са 3 200.

За последната наблюдавана седмица от 23 до 29 август най-много са новорегистрираните безработни в сравнение със започналите работа чрез бюрата по труда в областите Враца, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Хасково.

Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов е категоричен, че трябва да се следи как се развива пазарът на труда.

"Той показва, че последните осем седмици броят на освободените лица, т.е. на регистрираните безработни надвишава броя на постъпилите на работа, като от началото на годината до края на август броят на безработните ще бъде увеличен с 22 хиляди човека, т.е. ние не сме преодоляли последствията на кризата, а все още се борим с тях и трябва да бъдат предвидени пари за това", коментира Иваов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във