Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заети в хазартния бранш протестират пред парламента

Снимката е илюстративна.

Представители на хазартния бранш тази сутрин излязоха на протест пред сградата на Народното събрание. Те се събраха, за да изразят недоволството си срещу готвените промени в Закона за хазарта.

Според тях измененията в норматива ще доведат до фалита на малкия и среден бизнес в хазартната индустрия. По думите на протестиращите промените, с които се увеличават таксите за издаване на лиценз, са прокарани тайно между първо и второ четене на закона.

В момента в игралната индустрия са заети близо 30 000 души и има опасност 25 000 от тях да загубят работата си, твърдят от сектора.

Демонстрацията протича спокойно. Очаква се протестиращите да се съберат отново утре, когато трябва спорните според тях текстове, да бъдат гласувани в парламента.

На 17 юни проектозаконът мина на първо четене в пленарната зала. В законопроекта се предвижда промяна във формата и организацията на хазартния регулатор. ГЕРБ предлагат Държавната комисия по хазарта да се преструктурира в Държавна агенция по хазарта. Новосъздадената агенция ще е специализиран орган към Министерския съвет, който ще изпълнява държавната политика в областта на хазарта и ще осъществява надзор върху хазартните и свързаните с тях дейности.

Държавата ще има право и да получава лиценз за организирането на залагания в онлайн казина. Друга част от промените регламентират вноските за социално отговорно поведение. С предложението се добавя, че такава вноска ще се дължи за всеки издаден лиценз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във