Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Задържане на нивата на свободните офиси

Делът на свободните офис площи в София се задържа и дори бележи символичен спад до 16.4% от началото на тази година. В същото време сегментът регистрира едно от най-силните си първи тримесечия за последните пет години по отношение на наетите площи - 44 000 кв. метра, показва докладът на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Въпреки впечатляващия обем новонаети площи, нетното усвояване към момента остава скромно - 8600 кв. метра. Пазарът продължава да се движи главно от премествания и подновявания на договори, а не от разширения на площи. Така задържането на нивата на свободни площи може да се обясни с липсата на новозавършени проекти през първото тримесечие на 2022-ра. В процес на изграждане в София са малко под 200 000 кв. метра офиси.

Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, тъй като привличат вниманието на компаниите, търсещи гъвкави решения. От началото на годината площта на споделените офиси възлиза на 45 000 кв. м, като с откриването на MyFlex Coworking и друг аналогичен проект се очаква да надхвърли 50 000 кв. м към средата на тази година.

Наемите остават стабилни за поредно тримесечие - 15 евро/кв. м за централната градска и бизнес част и 12-14 евро/кв. м за сградите по протежението на основните булеварди. Растящите оперативни разходи поставят наемодателите пoд нaтиcĸ да увеличат тaĸcите зa пoддpъжĸa, ĸaтo нивата в Coфия ca в диaпaзoнa 2.75 - 4 eвpo/ĸв. метър.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във