Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ СТАВА ПРОЗРАЧНА

Комисията за финансов надзор създаде специална система за проверка на валидността на застраховката Гражданска отговорност на автомобилистите. Тя ще започне да действа ефективно след 31 март 2006 г., когато се очаква да приключи кампанията за пререгистрация на автомобилния парк, заяви заместник-председателят на КФН и шеф на застрахователния надзор Ралица Агайн.
Макар че информационната система вече е инсталирана на ИНТЕРНЕТ страницата на надзорната комисия, тя ще се актуализира през цялата година, докато не се изгради цялостна база данни за валидните задължителни застраховки. Инициативата на надзорниците би трябвало да улесни гражданите и най-вече органите на КАТ. Те биха могли да сравняват собствената си база данни с тази на КФН и на Гаранционния фонд, обясняват експертите на КФН. Всеки вторник застрахователните компании са задължени да внасят в надзора информация за сключените нови полици Гражданска отговорност. Според Ралица Агайн те правят това стриктно и ако някой има валидна полица, но не открие данни за нея в мрежата, тогава вероятно става дума за технически пропуск, а не за неотчетени полици. Такива просто няма, уверява Агайн и допълва, че от началото на кампанията досега надзорниците не са открили фалшификати на стикери или фалшифицирани полици.
Както вече в. БАНКЕРЪ многократно писа, след влизането на страната в Европейския съюз застраховките Гражданска отговорност ще са обединени със Зелена карта, така че справките в сайта на КФН ще могат да бъдат правени и от странство. Защото системата на КФН на практика дава възможност в реално време да бъде установено дали водач, причинил пътно-транспортно произшествие, има сключена валидна застраховка за управлявания от него автомобил. За целта е достатъчно да се въведе регистрационният номер на колата, която е причинила ПТП. След което ще може да се информира, макар и виртуално, дали за съответното МПС има валидна Гражданска отговорност и какъв е срокът й. Данните са актуални към момента на проверката.
От застрахователния надзор обясняват, че ако проверяваното МПС има валидна застраховка, но в системата не се появят данни за това или срокът на действие на застрахователната полица e неточен, гражданите могат да поискат съдействие от КФН или от Гаранционния фонд, като приложат и копие от полицата, ако проверката се отнася за собствената им кола. Контактът може да се осъществи и по електронен път на адреса на надзора: [email protected], или като се попълни електронен формуляр. Данните, които трябва да бъдат предоставени на надзора, са: номер на МПС, номер на рама, име на застрахователя, при който е застрахован автомобилът, номер на полицата и датата на сключването й, началната и крайната дата на покритие на застраховката.
Стремежът към прозрачност на застраховките е положителен сам по себе си, но не би трябвало да отменя или компенсира изграждането на единната информационна система за Гражданска отговорност и Зелена карта между КАТ, застрахователите и надзора. Защото едно е мимоходом да се направи справка, друго е да се контролира процесът на проникване и обхват на задължителната застраховка, която засяга всеки български гражданин - автомобилист или пешеходец. А също - да се приложат адекватни превантивни мерки срещу недобросъвестните, от което сме заинтересовани всички.

Facebook logo
Бъдете с нас и във