Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Задължителна ваксина при пътуване в чужбина - бизнесът е против

Над 50% от фирмите и браншовите организации не одобряват евентуалното задължително ваксиниране при пътуване в чужбина. Това показва експресно анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата. Едва 28% от анкетираните намират този ход за наложителен.

Според БТПП основните аргументи за негативния отговор относно задължително ваксиниране е, че дори и ваксиниран човек може да бъде приносител, ефекта от ваксинацията трае определено време и ще създаде въпросителни за необходимостта от ваксиниране през определено време, за да можем да пътуваме, както ще доведе и до отлив на клиентите за някои фирми, в това число най-голям ще бъде ефекта в туристическия сектор.

"Очевидно бизнесът не одобрява задължителна ваксинация при пътуване в чужбина и такава трябва да бъде позицията на държавните органи", коментират от организацията. 

Европейските лидери засега защитават позицията паспортът за ваксиниране да е медицински документ, а не за пътуване. Лидерите са се съгласили, че на този етап паспортите за ваксиниране биха могли да се използват само за медицински цели, а на следващия етап ще се види дали и при какви обстоятелства могат да се употребят за друго, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Мишел допълни, че засега те са предпазливи по въпроса, тъй като все още не са ясни всичките последствия от тяхното използване

"Ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, и със сертификат за ваксинация", посочи премиерът Борисов след вчерашното заседание на Европейския съвет.

Борисов не очаква обвързване на ваксинирането с пътуване зад граница. "Мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента не мисля, че ще се вземе такова решение", посочи той.

Като цяло анкетата на БТПП показва интерес на служителите към ваксинирането срещу Ковид. 34% от ръководителите в компаниите посочват, че има интерес от страна на техните служители към ваксиниране, а според 22% - няма. Най-голям дял - 50% посочват, че това е индивидуално и не могат да дадат мнение по въпроса.

Немалка част от мениджърите заявяват, че ще изчакат и биха предприели стъпка към ваксинация, когато имат възможност за избор на производител, богата информация за ефекта от ваксината или при евентуален нов пик в заболeваемостта.

Бизнесът посочва, че според неговите наблюдения 33% от служителите биха се ваксинирали.

"Ефектите, които се очакват във връзка с ваксинацията от компаниите са в двете крайности – според 42% ще се благоприятства връщане към нормален режим на работа и живот, а според 47% нищо няма да се промени. За работодателите ваксинацията ще създаде и частична предвидимост за отсъствията от работа. Едва 7% от фирмите виждат възможност за подобряване на логистиката и увеличаване на интереса за сътрудничество с тяхната компания като ефект от ваксинацията. Според работодателите един от най-важните ефекти от ваксинирането е запазване здравето и живота на човешкия капитал", обобщават от Българската търговско-промишлена палата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във