Банкеръ Daily

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация:

Задкулисие и политически игри за сметка на бизнеса

Лобистки интереси, политически игри и задкулисни действия прозират зад решенията на служебния кабинет. Това смятат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Според тях туризмът и мерките за спасяване на сектора задължително трябва да са тема на разговор по време на предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев на 16 август за необходимите финансови мерки за преодоляване на потенциалната здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19.

Крайно време е държавният глава и назначеният от него служебен премиер Стефан Янев да “стегнат” всички ресорни министерства, от чиято дейност зависи туристическият сектор и да ги накарат да работят заедно вместо всяко ведомство да издава различни заповеди “на парче” и да излъчва разнопосочни сигнали, категорични са от БХРА. В противен случай ще е напълно ясно, че наистина не става дума за несъгласуваност в действията или липса на професионализъм, а за целенасочени действия в полза на задкулисни бизнес и политически интереси и откровен лобизъм.

Бизнесът заяви още, че от Министерство на туризма например продължават да “ходят” след събитията. От асоциацията твърдят, че от няколко седмици единствено оттам ги заливат с информация за това колко е добър туристическият сезон, при условие, че това по никакъв начин не се дължи на техните усилия, а на усилена работата на бизнеса и изгодни качествени предложения, съчетани със стечение на обстоятелствата.

"В същото време от въпросното ведомство, което уж, поне на хартия, “управлява” сектора, не правят абсолютно нищо за подготовка на зимния сезон. Сметка естествено накрая ще я платят не чиновниците, а туристическият бизнес, който им плаща заплатите", коментират още от БХРА. 

Според тях Министерство на труда и социалната политика вместо да предвиди помощ за бизнесите, изправени пред ново затваряне, тотално срина програмата 60/40 и премахна увеличението за най-засегнатия сектор туризма – 80/20, като превърна мярката в тотално неработеща.

Министерство на икономиката било спряло всички възможни мерки за подкрепа за туристическия сектор, а “евтините” кредити за бизнеса се оказали недостъпни за туризма, тъй като банките или отказват да финансират сектора като рисков или предлагат лихви в пъти по-високи от тези, които бизнесът може да понесе. От БХРА припомнят, че туризмът е най-засегнатият от корона кризата бизнес. Но от ведомството вместо да осигурят помощ и финансиране за реалните инвеститори, разкрили стотици хиляди работни места, декларират подкрепа за външни инвеститори и стартиращи компании.

С цялата позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация може да се запознаете ТУК. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във