Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заделят още 170 млн. лв. за земеделие в Плана за възстановяване

С нови 170 млн. лв. нараства бюджетът, който ще бъде насочен за земеделие в Националния план за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно след срещата на заместник-министъра на земеделието, храните и горите Георги Събев и заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

"Още 170 млн. лв. ще бъдат насочени към "Устойчиво селско стопанство". Така безвъзмездните средства за "Селско, рибно и горско стопанство”, предвидени в Националния План за възстановяване и устойчивост нарастват с близо 70% и стават 480 млн. лева. От общата сума за сектора, която страната ни получава под формата на безвъзмездно европейско финансиране – 12.8 млрд. лв., новите средства, които ще стигнат до бранша, се равняват на близо 4 процента. Цифрата е съпоставима с годишния принос на сектора към българския БВП", коментира земеделският заместник-министър Георги Събев. 

По този начин бюджетът за секторите в компетенцията на аграрното ведомство, заложен в Националния план за възстановяване и устойчивост, нараства до близо 500 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ. Той включва сумата от близо 250 млн. лв., предвидена за Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство, близо 20 млн. лв. за инвестиции в дейности по "Дигитализация на процесите от фермата до трапезата". В плана влиза и проектът "Възстановяване на ключови за климата екосистеми в изпълнение на Стратегията на биологично разнообразие на ЕС и целите на Европейския зелен пакт". Един от бенефициентите по него е Изпълнителната агенция по горите, отговаряща за дейности на стойност около 40 млн. лева.

Допълнителните средства са предвидени след съвместни дискусии с представители на бранша, които изпратиха своите становища относно частта за земеделие в плана. 

От министерството отбелзват, че е необходимо балансирано разпределение на средствата, за да могат парите да достигнат до повече земеделци от всеки един отрасъл в земеделието. Предвижда се допълнителната сума да се насочи към дейности, които съответстват на целите на механизма за възстановяване и устойчивост.

"Министерството на земеделието, храните и горите работи по варианти как това да се случи, съобразно и с последните предложения на сектора, включително свързаните с напояването. Комуникацията и работата с бранша продължават", отбелязва още заместник-министър Събев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във