Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заделени са 31 млн. евро за трансгранични проекти със Северна Македония

Над 31.1 млн. евро е общият финансовият ресурс на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Северна Македония 2021-2027 година. Той ще бъде инвестиран в съвместни проекти за изграждане и развитие на зелени площи и подобряване на връзките между тях, директна подкрепа на малки и средни предприятия за повишаване на производствения капацитет и конкурентоспособност, дигитализация и други.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва обществено обсъждане на проекта на програмата преди изпращането на документа за официално одобрение до Европейската комисия.

Малко над 10 млн. евро от бюджета на програмата са предвидени за изграждане на Граничния контролно-пропусквателен пункт „Клепало“ между общините Струмяни и Берово.

На среща тази седмица вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и македонските му колеги - министрите на транспорта и съобщенията Благой Бочварски и на местното самоуправление Горан Милевски, се договориха да ускорят работата по пункта, за да бъде завършен до края на 2023 година.

През периода 2021-2027 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще продължи да изпълнява функциите на Управляващ орган на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ ИПП България – Република Северна Македония. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във