Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Задава се трети ремонт на Ларгото в София за последните четири години

Грешки на проектанта са най-вероятната причина за задаващия се трети ремонт на античния център "Сердика" в  София. Около това мнение се обединиха Столичната община и фирмата изпълнител на дейностите. 

От миналата есен обектът, известен като Ларгото, се стопанисва от Столичната община. Заместник-кметът Тодор Чобанов твърди, че още след като е поела стопанисването градската управа е изготвила списък с констатирани нередности. Експертите от общината смятат, че става въпрос за сериозна проектантска грешка на козирката на купола на Ларгото, която компрометира околните пространства. Чобанов посочи, че фирмата изпълнител вероятно е следвала предписанията на проектанта, които обаче не били подходящи за зоната около парка. 

От фирмата изпълнител също казват, че грешката е на проектантите, но не само при самия проект, а при заданието за поддръжка на обекта. Те обясняват, че разрушените плочки над Ларгото са в резултат от работата на моторно превозно средство - най-вероятно машина за почистване. Управителят на фирмата изпълнител Росен Колелиев съобщи, че се е знаело за проблемите още при изграждането на обекта, но е имало задължение да се спазват предписанията на проектантите.  

През март 2018 г. отново бяха публикувани снимки на обекта, показващи счупени плочки, разместени павета, паднала облицовка, напукани стъкла. Две години по-рано античният център "Сердика" бе ремонтиран за сумата от 17.7 млн. лева. 

Изпълнител на проекта е консорциумът ЗЗД "Антична Сердика" с водещ партньор "Пътища и мостове" ЕООД. В обединението участват също "Реставрация" ЕАД, "Пътстрой - Варна" ЕООД и "Финанс груп 2013 г.". Проектант е "Пътстрой - Варна". 

Градската управа уточнява също така, че протоколите с констатираните дефекти се изпращат в Министерството на културата, а то сигнализира строителната фирма. Компанията казва, че до момента при нея сигнали за нередности няма. Гаранцията на обекта е 10-годишна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във