Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Задава се скандална такса за PCR тестовете

Постановление на Министерския съвет въвежда двоен стандарт при цените на изследванията за COVID-19

S 250 d5cd7ead 1731 4f92 a599 a998124f4024
S 250 ceaa533f 6b0e 40d7 9319 7ee8a7519d6a

 На 17 октомври изтича срокът за обществено обсъждане на проект на Постановление за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които събират органите на държавния здравен контрол и националните центрове по проблемите на общественото здраве по Закона за здравето. С него се увеличава размерът на досегашните такси и се въвеждат нови. Проектът на постановлението е публикуван в сайта на здравното министерство и в Портала за обществени консултации на 19 септември. До редакционното приключване на броя обаче (сряда, 14 октомври) така и не бе забелязано нито едно чуждо мнение по въпроса.

 

Скандалното в готвените промени е таксата от 130 лева  за изследване чрез полимеразна верижна реакция (PCR тест)  за доказване на COVID-19, която Националният център по заразни и паразитни болести ще прибира от юридически и физически лица. Директор на Центъра е проф. Тодор Кантарджиев, популярно лице от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

„БАНКЕРЪ“ припомня, че здравната каса заплаща PSR тест на клиничните лаборатории в размер на 60 лева. А с анекс към Националния рамков договор цените на клиничните пътеки бяха увеличени с 20 лева - заради тестовете на пациенти, съмнителни за коронавирусна инфекция.

В доклада на вносителя - министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, обаче отговор на въпроса "Защо в Националния център по заразни и паразитни болести бизнесът и гражданите трябва да плащат по 130 лв. на тест?" няма. Както винаги.

Освен новата такса за PCR тест, с промените се въвеждат

такси за издаване на становища.

Например - за спазването на граничните стойности на показатели за шум или за издаване на становище за съответствие на храни, предназначени за кърмачета, храни за специални медицински цели и храни, в които са вложени витамини, минерали и някои други вещества.

Увеличава се и таксата за издаване на разрешение за пренасяне на покойник/тленни останки/урна извън страната. Ще се събира и такса за издаване на заповед за признаване на натурална минерална и изворна вода, добивана както на територията на България, така и в трета страна. 

В Тарифата се създава и нова разпоредба - чл. 30, според която „За извършване на допълнителни проверки, които се налагат от констатирано несъответствие с установените изисквания при извършване на официален контрол или по сигнали и жалби на граждани се събира такса 15 лв. за служител, на час.“ Тя обаче не включва таксите

за извършените лабораторни анализи,

които се заплащат допълнително.

Смущаващото тук е, че служителите на РЗИ, които получават заплати, за да извършват проверки с цел изпълнение на административно-наказатателните правомощия на инспекцията, вече ще събират и часова такса.

Откъдето и да го погледнем, това си прилича на най-обикновен административен рекет: ако слушкаш - няма проблем, ако не слушкаш - очаквай петима-шестима, които ще те проверяват цяла седмица на пълен работен ден! Пак да припомним -

по 15 лева на час за всеки проверяващ!

В доклада на министър Ангелов са посочени няколко мотива за промените в Тарифата, но основните се два:

- хронично недофинансиране на дейностите по опазване здравето на населението, провеждането на проучвания за рисковите фактори и изпълнението на мониторинговите програми, които са изцяло от компетентността на Министерство на здравеопазването;

- събиране на средства за финансиране на допълнителните мерки, които органите на държавния здравен контрол трябва да вземат във връзка с възникнали природни бедствия (и по-специално - наводнения), например - непланирани анализи за контрол на факторите на жизнената среда, епидемиологични проучвания и др.

Официалната причина може да бъде обобщена така: досега тези дейности не са били обвързани с осигуряване на целеви средства за справяне с възникналата ситуация, т.е.

държавата не си е плащала масрафа.

И понеже става дума за основни дейности по опазване здравето на населението, които са сред най-важните ни ангажименти по европейското законодателство, на хоризонта явно се е задала поредната наказателна процедура срещу България. След което "някой" се е разбързал, за да компенсира държавното безхаберие, но без да посяга на бюджетните излишъци за премиерски нужди. По единственият възможен начин - като натовари народа и бизнеса с нови разходи!

 

КАРЕ

 

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването:

Осигурените не трябва да плащат

 

Здравноосигурените не трябва да плащат за PCR тестовете. В повечето европейски държави тези изследвания са безплатни. Злоупотреби са възможни, но касата има механизми да контролира лечебната дейност и на лекарите, и на болниците. Освен това, едва ли някой ще иска да си прави тест, ако се чувства здрав.

В момента страдат хората с много по-тежки болести, като онкологичните и сърдечносъдовите заболявания. Затова не е необходимо да се хвърля такъв огромен финансов ресурс за диагностика и лечение на COVID-19 -  заболяване, което не нанася толкова големи щети на населението като цяло. Затова пък  липсата на скринингови изследвания за рак, например, означава  закъсняла диагноза, закъсняло лечение и вероятен фатален край.

У нас е крайно време да бъде проведено епидемиологично изследване, да се приложат имунологични тестове, за да се види реалната картина колко души са се срещнали с вируса, каква част от населението са, колко от тях имат образувани антитела. Това е необходимо, за да се прогнозира развитието на коронавирусната инфекция и, съответно - какви мерки да се вземат.

 

 

Кога ОПЛ ще издават направления?

Независимо, че неотдавна - на среща при здравния министър, представители на Българския лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари се договориха личните лекари (т. нар. джипита) да издават направления за PCR тестове, отговорът на въпроса "Кога във времето ще се случи това?" продължава да е повече от мъгляв, защото тепърва предстои да бъдат сформирани работните групи, които да изработят точни критерии и алгоритъм на поведение.

"Претенциите" на общопрактикуващите лекари са три:

- да няма лимити за направленията;

- финансирането им да е целево - от държавния бюджет, а не от бюджета на здравната каса;

- PSR направления да се издават и по електронен път - след консултация по телефона;

Бъдещата все още методика може да влезе в употреба (или поне би трябвало) по два начина: или чрез сключване на анекс към Националния рамков договор (НРД), или чрез съвместно указание на здравната каса и лекарския съюз.

В момента направления за PCR изследване издават специалистите по инфекциозни болести, пулмология, педиатрия и УНГ болести.

Мими Лютова

Facebook logo
Бъдете с нас и във