Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Задава се ожесточен спор за съкращаване с 15% на администрацията

Бизнесът и синдикатите очаквано застанаха на противоположни страни по идеята за съкращаване с 15% на администрацията. В позиция по все още неподписаното коалиционно споразумение, върху което ще стъпи бъдещ редовен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната", от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) казват, че подкрепят "идеята за оптимизация на щатната численост на държавната администрация с цел 15% съкращения, както и свързаната с това атестация на административния капацитет и бързото въвеждане на дигитални процеси и услуги". Нещо повече АИКБ вярва, че реформата и съкращаването на държавната администрация може да бъде по-амбициозно.

Преди ден от КНСБ и КТ "Подкрепа" се чуха мнения, че съкращения от такъв мащаб ще доведат до протести. Обявеното намерение за съкращение на 30 хиляди души от държавната администрация от Асен Василев от "Продължаваме промяната" е невъзможно за изпълнение, коментира Ваня Григорова от  КТ "Подкрепа". 

"Василев лъже, че ще се съкратят 30 хил. души, просто защото не може. Не може да се увеличават броя на министерствата и да се намалява администрацията. Лъжа е, че 30 хил. души са 15% от администрацията. Това означава, че трябва да наброява 200 хил. души. Заетите щатни бройки в администрацията за 2020 г. са 131 463 и това е както на национално ниво държавна администрация, така и в общинските власти, т.е не може да направи това съкращение, което анонсира", каза Григорова и добави, че тези намерения ще бъдат обсъдени с членовете на съответните синдикати и ако те изразят желание за протести, ще ги подкрепят. 

По думите на главния икономист на КНСБ Любослав Костов подобно масово съкращение ще увеличи шоково безработицата.

Спряганият за финансов министър в бъдещ редовен кабинет Асен Василев обяви в неделя плановете си за 15% съкращения в държавната администрация още догодина в синхрон с договореното при преговорите. Според Василев в момента безработицата е много ниска и сега пазарът на труда може да поеме освободените. Идеята му е всеки министър да изпълни плана като огледа собствената си администрация и премахне неефективно работещите структури. Предвижда се дублиращи се звена в различни ведомства да бъдат обединени в център за споделени услуги. По думите на Василев има и много работещи в администрацията в пенсионна възраст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във