Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Забраняват и пушенето на наргиле в затворени помещения

Пакет промени в Закона за здравето бяха публикувани за обществено обсъждане от Министерството на здравеопазването. 

Текстовете предвиждат забрана за пушене на наргиле на закрити обществени места, както и предлагането им на непълнолетни граждани. Пушенето на закрито може да доведе до затваряне на заведения в продължение на месец - ако повече от два пъти хванат в тях пушачи.

Освен наргилето, ще бъдат забранени предлагането и продажбата и на електронни цигари, контейнери за многократно пълнене, течности, съдържащи никотин и други изделия за пушене, различни от тютюневите.

Ще се затегнат и санкциите за собствениците на заведения, които нарушават правилата. Отговорни за пушенето на закрито в заведения вече ще са самите съдържатели, защото са допуснали да се погази закона на техен терен. Освен това при повторно пренебрегване на забраните, инспекторите ще могат да затварят кръчмата за един месец. Промяна в глобите обаче няма. Те остават от 300 до 5000 при първо провинение и от 500 до 10 000 при второ.

Разширява се кръгът на контролните органи, които ще следят за спазване на правилата и налагането на глоби. Наред с държавните здравни инспектори от РЗИ-ата, ще се включват и контролните органи на инспекцията по труда, областните дирекции по безопасност на храните, полицейските органи и 1 до 3-ма души, упълномощени от кметовете на общините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във