Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Забраняваме поскъпването на мобилните услуги, обяви Нинова

„По отношение на обявеното намерение за повишаване на цената на мобилните операторите, Комисията за защита на потребителите към Министерството на икономиката се произнесе, че това е нелоялна търговска практика. Мобилните оператори искат да си вдигнат цената двойно накуп през януари. За нас това е нелоялно и от днес още ще има акт на органа, с който я забраняваме", обяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова 

Ако цената бъде повишена, ще бъдат наложени всички регулаторни мерки. Ще се налага глоба в размер от 1000 до 30 000 лева. Нинова се закани и че ще се обърне към съда и ще поиска, ако заповедта й бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение.

Ще бъде възстановен и националния съвет за защита на потребителите, който не се е събирал повече от 2 години. Целта било всеки потребител да знае, че държавата е до него и ще го защити.

„Защитата на българския потребител ни става абсолютен приоритет. 21 000 жалби са постъпили тази година в КЗП. Това показва колко хора са засегнати от най-различни казуси. Най-често жалбите са срещу енергоразпределителни дружества, топлофикации, ВиК - дружества, некачествени стоки. Това е симптом - колко много хора имат проблем по отношение на потребителските си права”, категорична бе Нинова.

Два от националните мобилни оператори обявиха, че ще индексират месечните абонаментни такси по договорите за ползване на телекомуникационни услуги с обявения от Националния статистически институт средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година. Увеличението на цената на абонаментните планове ще бъде отразено във фактурите и се планира да е между 2.4% и 5 на сто. В последствие стана ясно, че и третият възнамерява да качи тарифите. 

Междувременно бе съобщено, че Комисията за защита на потребителите извършва проверка на обявените намерения на мобилни оператори за повишаване на цените на телекомуникационните услуги по действащи договори с потребители. Проверката има за цел да установи дали планираните промени биха били в съответствие с клаузите в конкретните договори и с одобрените общи условия. Комисията поверява и коректността на представянето на новите параметри, периода и обхвата на прилагане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във