Банкеръ Daily

Александър Дунчев от „Продължаваме Промяната“:

Забраната за износ на дървесина е популистка

Дървесина на пазара няма, но проблемът не е в износа. Заповедта, която бе издадена, за да го забрани, е популистка.

Така Александър Дунчев от „Продължаваме Промяната“ коментира решението на служебния земеделски министър Явор Гечев от миналата седмица да забрани износа на дървесина.

Дунчев обясни, че заповедта не е издадена на база никакви статистически данни. Миналата година – през август, когато Дунчев бил назначен за директор на Агенцията по горите, той също бил подложен на натиск да забрани износа. Но тогава, за разлика от сега, той изискал анализ, за да разбере какъв процент от целия дърводобив е износът. Оказало се, че той е само 3% и се изнася основно към Гърция, Румъния и Турция. Към днешна дата процентът е по-малък.

Освен това според Дунчев никой не спазва заповедта, защото към ЕС никой не може да спре износа и той си продължава. По повод проблема с недостига на дърва за огрев за местното население, какъвто е случаят с Чепинци, където днес излизат на протест, Дунчев посочи няколко причини. Една от тях илюстрира с пример от община Ихтиман.

За тази година е предвидено Ихтиман да добие 11 хил. кубика дървесина, половината от които са за местното население. Но една фирма, която сече незаконно, миналата година е хваната от горските на общината, че има 1000 кубика незаконна сеч и на нея й е отнето разрешението да сече. Същата тази фирма обжалва наказанието си и блокира целия дърводобив на общината – т.е хората остават без дърва. В същото време няма кой да спре фирмата и тя продължава да си добива дървесината от държавните гори, а не от общинските - за което вече няма право. От добитото количество 70-80% тя кара в големите дърводобивни предприятия. Общо за страната процентът от дървесината ни, който отива в тези предприятия, е 40-50% процента.

Това е законно, но хората остава без дърва, подчерта Дунчев и обясни, че в началото на тази година от "Продължаваме Промяната" предложили със сто родопски фирми от Орково, Ракитово, Велинград, Сърница и др. пакет от мерки, с който да защитят интересите на държавните горски стопанства и на свободната конкуренция.

Една от тези мерки е електронизация на търговете, която била приета от тогавашния земеделски министър Иван Иванов и той издал заповед. Втората мярка била да се спре така нареченият добив на корен. Той е въведен, за да улесни хората да отидат в гората и да си насекат дърва за огрев, но се използва некоректно от фирмите, които отиват в горите, секат и после я продават на фабриките за дървесина, които я преработват и я изнасят. А процедурата, по която фирмата я продава, е като добив на корен – т.е. дървесината се продава, още докато стои в гората.

"Ако през пролетта нашите мерки бяха приети, и Югозападното държавно предприятие, и Северозападното държавно предприятие щяха да добиват дървесината с фирмите, като тя щеше да остане в Горското. От Горското щяха да я карат в централен склад, за който санкцията трябвало да дойде от Корнелия Нинова. Но това не се случило и фирмите продължили да си добиват на корен, защото по този начин те стават собственици на дървесината и решават какво да правят с нея.

Дунчев отново настоя Агенцията по горите да бъде под шапката на Министерския съвет, така че всички министри, а не само земеделският да я управляват и контролират.

По повод скорошното назначение на инж. Стоян Тошев за директор на Изпълнителната агенция по горите, който замени инж. Филип Ковашки, напуснал по собствено желание, Дунчев направи следното уточнение:

"Този човек до преди няколко дена бе шеф на горския контрол в София област, където ние за последните три месеца установихме най-фрапиращата незаконна сеч в цяла България – в Годеч, Своге, Копривщица, Ихтиман, Самоков."

Според представителя на "Продължаваме Промяната" назначението е с цел да продължи чадърът върху дървената мафия, за да може тя да помага на предстоящите избори, така че Радев да има втори служебен кабинет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във