Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Забраната на доставки на газ от Русия застрашава цели сектори от икономиката на Германия

От Източния комитет на германската икономика подкрепят отказа на правителството на страната от ембарго на доставките на руски природен газ и предупреждават, че такава една мярка би била сериозно предизвикателство за енергоснабдяването в страната. Това пише в изявление на председателя на организацията Оливър Хермес.

По неговите думи, Източният комитет "подкрепя всички мерки на международната общност", насочени към прекратяване на специалната военна операция на Русия в Украйна. "Но ние подкрепяме позицията на правителството на Германия по отношение отказа от спиране на доставките на руски природен газ. Санкциите по отношение на доставките на синьо гориво от Русия биха били голямо предизвикателство за сигурността на доставките в Германия", е подчертал Хермес. "И краткосрочно спиране на доставките би било сериозна заплаха за цели сектори от промишлеността и снабдяването на домакинствата с електроенергия и тяхното отопление", смятат в комитета.

Заедно с това се посочва, че за разлика от нефта и въглищата, алтернативните възможности за покупки на природен газ не са толкова достъпни в такива кратки срокове. "Сега ни е  нужна мощна икономика, за да преодолеем икономическите последствия от пандемията от коронавирус", отбелязват в изявлението си от комитета. Освен това, се посочва, че в интерес на сигурността на доставките и защита на климата, икономиката на Германия подкрепя плановете за постепенна замяна на руските източници на енергия. "Става въпрос за плановете, които се отнасят за диверсификацията на страните и маршрутите на доставки, разширяване на използването на възобновяеми източници на енергия и развитие на водородната енергетика", става ясно от изявлението на комитета.

По-рано и от Търговско-промишлената палата на Германия (DIHK) предупредиха за сериозните последствия за икономиката на страната в случай на въвеждане на по-нататъшни санкции по отношение на Русия, включително и забраната на доставки на природен газ, във връзка със събитията в Украйна. Генералният директор на DIHK Мартин Ванслебен пояснява, че прилаганите вече санкции постепенно започват да действат. Последствията от санкциите, според него, ще засегнат не само по-нататъшния ръст на цените на енергоносителите, но и веригите за доставки, които имат широко влияние върху икономиката.

Мартин Ванслебен уточнява, че все повече и повече промишлени предприятия със среден размер при тези цени не могат да си позволят да произвеждат в Германия. "Всеки политик в Европа трябва да отчита тази икономическа ситуация", посочва Ванслебен.

Компаниите от металургичната и електротехническата промишленост също предупреждават за сериозните последствия от въвеждането на по-нататъшни санкции срещу Русия, казва президентът на Съюза на работодателите Gesamtmetall Щефан Волф пред вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Инфлацията ще  бъде двуцифрена. Сигурността на доставките ще се окаже под сериозна заплаха", подчертава той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във