Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Забавят автоматично попълнените декларации за доходи

Електронната услуга за предварително попълнените данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица ще бъде пусната на 16 март. Toвa oбяви днec Haциoнaлнaтa aгeнция зa пpиxoдитe (HAΠ), cлeд ĸaтo в ĸpaя нa минaлия мeceц нa cпeциaлeн бpифинг гoвopитeлят нa HAΠ Poceн Бъчвapoв зaяви, чe тe щe бъдaт дocтъпни oщe ceдмицa пo-paнo - нa 8 мapт.

От приходната агенция обясняват, че в електронната услуга, освен доходите по трудов договор, хонорари и граждански договори, доходите от наем при отдаване на имот на юридически лица и земеделски субсидии, за пръв път ще бъдат включени още данни за получени суми от наложени платежи и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца.

Предварително попълнените данни могат да бъдат редактирани или премахвани, като достъпът до услугата става или с безплатния персонален идентификационен код на приходната агенция или с електронен подпис, допълват от НАП.

В момента пощенски оператори коригират подадени от тях данни в приходната агенция, за да се елиминират случаите, в които ЕГН на служител на юридическо лице е посочено като получател на суми по наложен платеж, а на практика изпращачи на пратките, съответно реални получатели на плащанията, са фирми.

През тази година крайният срок за деклариране на доходите от физическите лица е 5 май заради празничните дни на Великден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във