Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Забавените плащания по COVID мерките - заради сгрешени декларации

Забавените плащания по някои от COVID мерките за компенсиране служителите от затворените бизнеси се дължат на огромния обем от работа и на грешно подадени декларации. Това обясни в кулоарите на парламента социалният министър Деница Сачева. Най-често имало объркване в банковите сметки, които хората подават.

"Това е най-честата грешка, която се допуска - пропусната цифра или пропусната буква в банковата сметка. Ако тази грешка не съществуваше, съответно човекът е щял да си получи парите много по-рано. В случая, разбирам всички проблеми и притеснения и напрежения, но може би именно изплащането директно на работници и служители доведе до този огромен обем платежни нареждания, които трябва да бъдат направени. Вероятно трябваше да подходим и тук, както във всички останали мерки - да се плаща на работодателя и работодателят съответно да изплаща", каза Сачева.

Тя отчете, че по мярката 60/40 до момента са изплатени близо 750 милиона лева. Предвидени още 600 милиона за продължаване на мярката до септември. 

По мярката 80/20 са изплатени 82 млн. лв. за 1058 работодатели, като са запазени близо 30 хил. работни места в сектора на хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм.

От февруари ще започне приемът на документи за компенсации на 75% от осигурителния доход на работниците. "Бързам да отбележа, защото днес прочетох, че една от асоциациите настоява за 100% от дохода на работниците. Всъщност 75% от осигурителния доход е 100% от дохода, който взима работникът нето", каза социалният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във