Банкеръ Daily

Управление и бизнес

За втори пореден месец износът отчита ръст

През януари износът на стоки от България за Европейския съюз се увеличава с 3.0% спрямо същия месец на 2020 година и е в размер на 3 306.9 млн. лева, съобщиха от НСИ.                                                      

Основни търговски партньори на страната са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Белгия и Франция, които формират 71.9% от износа за държавите - членки на ЕС.

За периода при износа на стоки от България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия месец на 2020 г. е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (103.6%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (24.5%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (41.5%).

Вносът на стоки от ЕС спада с 0.5% спрямо същия месец миналта година и е на стойност 3 083.9 млн. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Унгария, Гърция и Нидерландия. Като най-голямо увеличение на годишна база е отчетен в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (36.7%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (20.5%).

Външнотърговското салдо на България с ЕС е положително и е на стойност 223.0 млн. лева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във