Банкеръ Daily

Управление и бизнес

За всеки бизнес е важно да остане близо до клиентите си

Решенията, които бизнесът ще вземе днес, ще повлияе на икономиките за години напред.

В общата несигурност и неяснота за бъдещето, изключителна гъвкавост ще бъде необходима и на бизнеса - у нас и по света, за да се справи със ситуацията, отбелязва Лилия Димитрова, изпълнителен директор на Frontex International. Днес няма незасегнат от пандемията сектор, тя се отразява на всички в различна степен и по различен начин.

В момент на криза за всеки бизнес е важно да остане близо до клиентите си, да се стреми да повишава тяхната удовлетвореност, дори в моментите, в които не може да повиши печалбата от дейността си, отбелязват от компанията за управление и събиране на вземания. Стремежът към запазване или повишаване на приходите трябва да е водещ пред желанието за намаление на разходите на фирмите, дори по време на криза. „Когато е възможна, автоматизацията и дигитализацията на процесите може да изиграе ключова роля. Ако преди това беше просто модерен термин, то сега е жизнено необходима и може да се окаже спасителен пояс за някои бизнеси”, коментира Димитрова.

Според нея, друга важна стъпка е предприемането на целенасочени действия в посока задържане на служителите на работа.

Това е съществено не само заради социалния елемент. Не бива да забравяме, че работещите хора увеличават потреблението, а в състояние на криза то трябва да се държи на високи нива. По-високите нива на потребление подпомагат икономиката. Но съществува и друга перспектива на този въпрос. Благодарение на навлизането на работата от вкъщи, на практика много служители могат да бъдат наети на работа за компании от цял свят. Работодателите следва да помнят, че глобализацията става все по-сериозна, а пазарът на труда – по-всеобхватен.

Според Лилия Димитрова решенията, които бизнесът ще вземе днес, ще повлияе на икономиките за години напред. Така че ако съумеем днес да вземем необходимите мерки, можем да избегнем последици, които ще влияят на живота ни в следващите 10-12 години. "Затова трябва да мислим мащабно и в много и различни перспективи, за да избегнем задълбочаване на икономическата криза”, допълва експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във