Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

За три месеца АЕЦ "Козлодуй" спечелила повече от цялата 2013-та

Само за първите три месеца на годината печалбата на АЕЦ "Козлодуй" е по-голяма от тази през цялата изминала година. Добрата новина за централата съобщи нейният директор Иван Генов. Така от началото на годината дружеството е постигнало положителен финансов резултат от 64 млн. лева, при 42 млн. лева за цялата 2013 година. Той припомни, че през 2009-а година е сменен от ГЕРБ, АЕЦ "Козлодуй“ не е имала никакви задължения, дори напротив разполагала е с около 150-160 млн. лв. в банките. Отделно НЕК е имала да й плати 100 млн. лева.

През миналата година обаче, когато се е върнал на чело на централата, се оказало, че дълговете на НЕК са скочили до 350 млн. лева, а АЕЦ "Козлодуй“ дължи като дивидент на държавата 280 млн. лева. Според Генов това е абсурдна ситуация.

"При това положение е застрашено изпълнението на програмата за модернизация и удължаване на живота на сегашните 5-и и 6-и блок със собствени средства на ядрения оператор", директорът на централата. Затова той призова държавата да освободи централата от задължението да й плати не само сега натрупания дивидент, но и бъдещите отчисления от печалбата до 2017-2018 г., когато се очаква да приключи модернизацията на реакторите. Тя трябва да им позволи блоковете да работят поне още 30 години, след изтичане на експлоатационния им срок съответно през 2017 и 2019 година.

Вече преговаряме с енергийния министър Драгомир Стойнев, БЕХ и финансовото министерство за отпадането на дивидентите , призна Генов. По думите му продължават и преговорите с "Уестингхаус“ за строежа на новия 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй". Ако компанията даде приемлива цена за изпълнение, до септември трябва да бъде подписан договорът за първата фаза на проекта, така че да започне работа по подготовка на площадката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във