Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

За строеж в резиденция "Лозенец" ще се изкажат гражданите

Ще се промуши ли подробния устройствен план на лихтенщайнската офшорка „Лозенец Дивелъпмънт къмпани“ през ситото на общественото обсъждане?

S 250 68ab0f90 e84b 4c37 be3b a8edd5521178

Попълзновенията за застрояване на терен, разположен в държавната резиденция „Лозенец“ продължават. Още в края на януари в. „Банкеръ“ разкри , че главният архитект на София Здравко Здравков е направил първата крачка, за да задоволи желанието на офшорката  от Лихтенщайн „Лозенец Дивелъпмънт къмпани  ЕООД  “да строи тук. Тази фирма  притежава парче от парка.

Точно в суматохата около Коледа (на 20 декември 2019 г.) със своя заповед  Здравков  официално разрешава  на въпросното дружество  да изработи  проект за изменение на плана за регулация и застрояване „в териториален обхват УПИ I – резиденция“. Още тогава лъсна и крайната цел на това упражнение - получаване на разрешение за строеж и за изграждане на балнеоложки комплекс.

Това изменение на плана  вече е факт. Единственото, което можеше да се направи, за да бъдат  укротени " застроителните посегателства" към резиденцията  беше проектите за него, които са изработени по задание на лихтенщайнското дружество и са изпълнени от „Ателие Серафимов архитекти“ ООД , да бъдат представени за обществено обсъждане.

Точно това направи и кметът на район „Лозенец“  Константин Павлов, който още през януари реагира доста категорично срещу  „пропуска“  на главния архитект Здравков “ да поиска становището му по този въпрос.... А то, както поясни той  лично  пред в. „Банкеръ“ тогава – категорично  не е било  положително.

Междувременно 

легитимирането на бъдещия градеж

вече е в ход. Готови ят  подробен устройствен план вече е представен и сега е ред на обществото да се произнесе дали  приема  да се строи в парка. Окончателните резултати от това допитване, ще бъдат ясни на 14 август. До тази дата трябва да бъдат внесени всички становища:  от специалистите от Съюза на архитектите, от Камарата на архитектите, от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и от  Съюза на ландшафните архитекти (бел.ред.  които със заповедта си Павлов е призовал да се произнесат ), а също и на  гражданите от квартала. 

При представянето на проекта стават ясни някои детайли -  че   е предвидено в източната част на терена в резиденция „Лозенец“ да бъде реализирано двуетажно строителство, а в западната – триетажно. Проектът бил съобразен с показателите на ОУП на Столична община, съобщиха авторите му при представянето му.  Той включва  СПА комплекс с рекреационни процедури с плътност на застрояване 1020 кв. м и разгъната засторена площ 3050 кв. метра. Височината на сградата в източната част е с кота корниз 10 м, а  в западната - 15 метра.

Представена е  и експертна оценка от ландшафтен архитект, а наличната  зеленина  била описана подробно.  Тук е моментът да припомним, че в началото на годината

започна сериозно разчистване на терена,

за която дейност  в. „Банкеръ“ алармира. Тогава зададохме  въпроса "Кой, кога  и на какво законово основание е разрешил теренът на бъдещия балнеокомплекс да бъде разчистен от растителността, при положение, че  разрешение за строеж може и да не бъде издадено?". Евентуалният проблем в случая е в  това, че за всяко отсечено (или окастрено)  дърво, както и за всеки изкоренен храст, общината е длъжна да издаде съответното разрешение. Оказва се, че по случая с резиденция "Лозенец" в районната администрация съществува някаква преписка, но тя е от 2016 г. и в нея  има едно единствено разрешение на Дирекция „Зелена система“ - за премахването на 12 черни тополи, чиито изсъхнали клони падали по тротоара на ул. "Теодосий Търновски" и застрашавали пешеходци и автомобили.

С други думи „разчистването“ в самата резиденция е станало по желание на собствениците на терена. Така, че картината днес да изглежда  така, както  им е удобна.

Всъщност историята на този терен , която е повече от любопитна, дава някои отговори на въпроса

как се е стигнало до днешното положение -

на практика вече става дума за  път без изход.

Преди 20 г. от парка на бившата правителствена резиденция, която е  публична държавна собственост - са отцепени 2.83 дка и са определени за частно ползване. Въпросните декари попадат в устройствената зона „Терени за специални зелени площи“, а според Общия градоустройствен план на София върху тях могат да се строят  зоопаркове, ботанически градини, мемориални, етнографски, балнеоложки обекти и т.н.

Амбицията на собственика на този терен  „Лозенец Дивелъпмънт къмпани“ е бъдещото лечебно-рехабилитационно бижу да бъде сместено на площ от 1120 кв. м, а другите 1680 квадрата да останат за озеленяване.  Такива бяха параметрите в инвестиционното предложение, одобрено със  заповедта на главния архитект Здравков в края на миналата година. Сега те вече са претворени в новия подробен устройствен план на терена. И макар, че в момента се говори за  две сгради  - с височина 10 и 15 м., за всички е ясно, че реалната разгърната застроена площ винаги е  по - различна.  Причината е, че под земята може да се .измайсторят поне още пет етажа - примерно  три за паркинг и два за най-различни "балнеоложки" или търговски нужди. А като се  прибавят  и ловките фокуси с подпокривните пространства, работата с площите  ще стане съвсем различна...

И  историята на собствеността върху  този терен подсказва, че това не са предположения, а реална възможност. От записаното в имотните регистри се вижда, че първият купувач на реституираните имоти е „Бългериън пропърти мениджмънт“ ЕООД  с управител американският гражданин Джоузеф Джеймс Боргати. Дружеството е собственост на  "Българо-американския инвестиционен фонд" - корпорация , чието седалище е в Чикаго. Справка в информационната система „Дакси“ показва, че тази компания от 2015 г. е в ликвидация.

Не е за пренебрегване и скоростта ,

с която се "реализират" тези имоти по-късно...

Според няколкото нотариални акта, с които в. "Банкеръ" разполага, на 12 ноември 2004 г. амерканската компания - чрез адвоката си, Цветомир Тодоров - купува два поземлени имот (от 1780 кв.м. и 992 кв.м.) , които са част от парка на резиденцията. Продавачи са  представители  на фамилиите Будевски и Маринови, а сумата е  600 000 евро. Само месец по късно - на 14 декември 2004 г., имотът е препродаден на "Лозенец дивелъмпънт къмпани" срещу  малко по-висока цена - 674 000 евро.

За да изглежда всичко като истинско, реституцията и покупко-продажбите минават и през стъргалото на съда. Крайният резултат не е никаква изненада: през 2010 г. разсеян (уж) държавен чиновник (или юрисконсулт) проспива фатален процесуален срок и... частниците печелят  битката.

Тъй като през годините "Банкер" няколко пъти е писал по темата,  само ще припомним, че опазването на скъпоценните декари по онова време беше в ръцете на трима души: на областният управител на София-град Данаил Кирилов (днес министър на правосъдието), на министъра  на отбраната Аню Ангелов и на министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев (президент на България през периода 2012-2017 година). Вместо обаче  да се противопоставят по някакъв начин на случващото се, те просто издават  по една заповед и благославят  разпарчетосването на парка.

И все пак въпреки всички тези „узаконявания“, до момента никой не си беше позволявал лукса дори да мечтае за първа копка в парка на резиденция „Лозенец“.

Една от причините  е, че под земята  е разположен  специално оборудван многоетажен бункер, който в случай на война трябва да приюти ръководството на военното министерство, командването на въоръжените сили,  Генералния щаб на Българската армия и т.н. Дали това е пълната истина или са митове и легенди, дали става дума за  реални обстоятелства -  може би към отговора насочва факта, че  от 1993 г. принципал на резиденция "Лозенец" винаги е било Министерството на отбраната...?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във