Банкеръ Daily

Управление и бизнес

За новите пациенти - само най-евтините лекарства

Новозаболелите пациенти ще се лекуват с най-евтините лекарства. Това предвижда проектонаредба за условията и реда за предписване и отпускане на лекарства, качена на сайта на здравното министерство. Принципът на разходоефективност ще се прилага за всички лекарства над 30 лева, а целта е икономии на средства.

"Ще се избира най-евтиното лекарство от сравними терапии", обяви зам.-министър Бойко Пенков в отговор на журналистически въпрос относно спряната доставка на технециеви генератори.

Д-р Бойко Пенков посочи, че не става въпрос за изписване на по-евтини лекарства, а за разумно разходване на публични средства. Той поясни, че ще се сравнява дали ефектът от дадена терапия е добър, един и същ или по-добър и с какви средства е постигнат, като коментира: „Има фаркамо-терапевтични ръководства, в които са описани лекарствата, които са на първа линия. Ако има нов продукт, който има претенциите да се включи като лекарство на първа линия, тогава с него ще сравним съществуващата терапия, която е препоръчана от специалисти от цял свят да се използва като първа линия лечение“.

Пенков коментира и други актуални проблеми. Той съобщи, че прогнозите на здравните институции са, че между 1200-2000 пациенти с онкологични заболявания трябва да се обърнат към лекуващите си лекари за насочване към  алтернативен метод за стадиране на заболяването и предписване на подходяща терапия. Всеки лекар ще прецени кое е най-правилното изследване и кое ще бъде най-полезно за планиране на последващото лечение на пациента. 

Пенков обясни, че проблемът с доставките е липсата на участник в обявената на 21.12.2018 г. обществена поръчка. „Впоследствие разбрахме, че има някакъв проблем –  трябваше да ни бъдат издължени още 17 генератора, които Министерството не получи“.

За Специализираната болница за лечение на детски болести „Проф. Д-р Иван Митев" д-р Бойко Пенков подчерта, че на следващото заседание на Надзорния съвет на Здравната каса ще направи предложение лимитите за лечебното заведение да отпаднат. „Надявам се другите членове на Надзора да ме подкрепят. Ние се борим през цялото време приоритет да бъде майчиното и детско здравеопазване и доказателство в тази посока ще бъде ако детската болница няма лимити за дейностите – всяко дете, което стъпи в болницата, да бъде обработено и да получи своето лечение“, посочи зам.-здравният министър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във